Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A bazitai templom megáldása

15101-bazitai-templom-megaldasa2022. október 8-án áldotta meg Fazakas Z. Márton csornai premontrei apát a felújított bazitai templomot. 

15107-bazitai-templom-megaldasaSok évnyi munka került megkoronázásra a mai estén, hiszen elérkeztünk ahhoz, hogy Isten áldását kérhetjük az elvégzett munkára.

Évekkel ezelőtt határoztuk el, hogy belekezdünk a bazitai templom felújításába. Szakvélemények kikérése után döntés született, hogy pályázaton indulunk, és, ha szakaszolva is, de belekezdünk a templom megújításába.

Így elsőként a falak szigetelésére került sor, majd a vizes vakolat eltávolítására. Hosszú száradási idő után új vakolatot kapott, villanyvezeték korszerűsítés is történt,  és elnyerte mostani színét kívül és belül is.

Ezzel egyidejűleg nyíló-bukó nyílászárókat kapott a templom, hogy a folyamatos szellőztetés megoldható legyen.

Megújult a járólap is, mészkő burkolatot kapott a templom teljes aljzata. A világítás korszerűsítésével még szebben ragyog a templom.

15108-bazitai-templom-megaldasaA bútorzat cseréjére, feljavítására is sor kerülhetett. Ennek keretében bükkfa bútorzat készült: új padok lettek, megújulhatott a miséző oltárasztal és a felolvasó állvány, a mellékoltár asztal része, valamint a tabernákulumos oltár teljes alsó része.

Így kaptunk egy nagyon szép, egységes belső teret, amelyhez még egy adalék, hogy a keresztút az aljzattal egyező mészkőből készült el. Valamint így készült új szőnyeg Magyar-Huszár Nóráék felajánlásából, és emellett a padokra ülőpárna.

15115-bazitai-templom-megaldasaMindezek nem valósulhattak volna meg, ha nincsenek támogatók és önzetlen szolgálattevők. Megköszönjük az anyagi támogatást a magyar kormánynak, Vigh László ogy.-i képviselőnek, aki közbenjárt, hogy eredményes lehetett a pályázatunk. Köszönjük Balaicz Zoltán polgármester úrnak, valamint Szilasi Gábor képviselő úrnak hogy önkormányzati segítséget is kaptunk a beruházáshoz. Plébániánk önereje és a hívek nagylelkű adományait is köszönjük! Külön köszönöm, hogy nemcsak anyagilag, hanem a fizikai munkában is helytálltak és derekasan kivették részüket.

15118-bazitai-templom-megaldasaDe kellett az is, aki koordinálja az eseményeket! Köszönöm Sebestyén-Fehér Nórának a műszaki szakértelmét és önzetlen munkáját, Vásár Mariann-nak a pályázati elszámolásnál adott segítségét, Fazekas Györgyinek a segítséget technikai feladatoknál.