Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Átadták a Karitász önkénteseinek országos elismerését

karitasz1A Katolikus Karitász több mint tíz éve ismeri el a Caritas Hungarica Díjjal azon önkéntesek munkáját, akik hosszú évek óta áldozatosan szolgálják rászoruló, magányos, beteg embertársainkat. Idén 36 önkéntes részesült az elismerésben, amelyet október 15-én, adott át Spányi Antal püspök, a Katolikus Karitász elnöke és Écsy Gábor, a segélyszervezet országos igazgatója a Magyar Szentek Templomában Budapesten.

A hálaadó szentmisén koncelebrált 14 plébános, akik díjazottjaikkal vettek részt a közös ünnepen. A Karitász önkéntesei a plébániákon alakított csoportokban végzik munkájukat, amelyhez jelentős támogatást nyújt a plébánosok tapasztalata, lelki vezetése.
A szentmisét követően adták át az elismeréseket. A Katolikus Karitász vezetősége 2012-ben alapította meg a Caritas Hungarica Díjat, amelynek célja elismerni és értékelni a karitász önkéntesek különböző szociális területeken végzett példaértékű munkáját. A díj további célja az önkéntesség társadalmi megítélésének növelése, a karitatív tevékenységre való buzdítás.
Az elismerést azok az önkéntesek kapják, akik a Katolikus Karitász tevékenysége soránkaritasz2 a legtöbbet tettek karitatív tevékenységben a rászorultakért: mint például az idősek, betegek, fogyatékkal élők és a társadalom peremére sodródott családok támogatása.
Zagyva Richárd, a Karitász országos igazgatóhelyettese így köszöntötte a díjazottakat: az elismerést kiérdemlő önkéntesek a Karitász tevékenysége során kiemelkedő módon és rendszeresen segítik embertársaikat. „A karitatív munkának sok oldala van. És ők minden oldalát önkéntesen vállalták és töretlenül végzik évek, sokszor évtizedek óta. Szakítanak idejükből a családok meglátogatására, szociális helyzetük felmérésére is, hogy a legjobb helyre jusson a segítség. Betegeket, magányos időseket látogatnak és fizikai, valamint lelki támogatással nyújtanak segítséget számukra. Szembesülnek az emberek kétségbe esésével, fájdalmával és türelemmel, reményt nyújtva ott állnak mellettük.”
Az önkéntesek nevében dr. Lehelné Szentjóby Ildikó, a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász önkéntese beszélt, kiemelve, hogy a segítségnyújtást családjában tanulta, megtapasztalva, hogy jót tenni jó. Önkéntestársai figyelmét arra hívta fel többek között, hogy tetteikkel tudják átformálni a szíveket és a világot.

 

A Szombathelyi Egyházmegye díjazottjai

Horváth Gáborné

Horváth Józsefné

Seper Péterné 

 

Forrás: www.karitasz.hu