Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Magyarországra érkezett Mario Grech bíboros

grech-biborosMagyarországra érkezett Mario Grech bíboros, aki a Püspöki Szinódus főtitkáraként, a Szentatya megbízásából a 2021-ben kezdődött szinódusi folyamatot koordinálja. Mint ismeretes Ferenc pápa múlt vasárnap jelentett be, hogy a téma fontosságára való tekintettel a szinódus záró szakaszát két részletben 2023 és 2024 októberében püspöki szinódus keretében fogják megtartani, Rómában.

Veres András, az MKPK elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy 2021 egy jelentős év volt a Magyar Katolikus Egyház számára, hiszen Budapesten zajlott az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, melyet egy négyéves felkészülési folyamat előzött meg. A Kongresszus lezárása után alig egy hónappal pedig elkezdődött a 16. Rendes Püspökigoogle-chrome2 Szinódus, amelynek témája maga a szinodalitás, az „együtt-járás, az együtt gondolkodás”, egy szinodális egyházért: közösség – részvétel – küldetés program keretében.

Ezt követően Grech bíboros úr beszélt a szinódusi folyamatról, az időközben felmerült tapasztalatokról. A találkozón testvéri beszélgetést folytatott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival.

Grech bíboros magyarországi látogatása során október 21-én, pénteken előadást tart Pannonhalmán az Ökumenikus Konferencián, majd hétvégén részt vesz Máriapócson a görögkatolikus metropóliai nagygyűlésen. Jövő héten pedig a Közép-Kelet Európai Püspöki Konferenciák elnökeinek budapesti találkozóján tart előadást, amelyre hétfőn és kedden kerül sor.

 

Forrás: https://katolikus.hu/