Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

"Van másik út" - Elindult az első magyar nyelvű FEMM Health oktatói képzés Budapesten

fmhhOktóber 21-én, szombaton került sor az első magyarországi FEMM Health oktatói képzésre a Katolikus Szeretetszolgálat budapesti központjában.

A Katolikus Szeretetszolgálat Természetes gyermekáldás elnevezésű projektje keretében először valósul meg az első magyar nyelvű, jelenléti FEMM Health oktatói képzés. A FEMM Health a cikluskövetési módszerek egyike, egy átfogó női egészségügyi program.
A 16 résztvevőt Schaffler Orsolya cikluskövetés oktató köszöntötte. Kiemelte, hogyfmhh2 a program jelenleg az oktató- és orvosképzésre fókuszál főleg, hiszen kiemelt fontosságú cél a magyar társadalom minél szélesebb rétegének megszólítása. A négy alkalmas képzést Dr. Vizer Anna belgyógyász, endokrinológus szakember, Dr. Kállai Csilla háziorvos, és Kovács Ágnes Ilona szülésznő, perinatális tanácsadó tartják. Mind a három képző kiemelte annak fontosságát, hogy a nők megismerjék és megértsék a saját testük működését. Ennek eszközei a cikluskövetési módszerek, amelyek az önmegfigyelésen kívül a kapott adatok kiértékelésére, valamint szükség szerint további lépésekre is lehetőséget adnak. Mindhárman hangsúlyozták a ciklus követésének fontosságát, hiszen a nők ezáltal is fmhh3segíthetik az orvosok munkáját, akik egy-egy vezetett táblázatból, értékekből több, az egészségre vonatkozó információt is ki tudnak nyerni.
A résztvevők az ország egészéből érkeztek, Zala megyétől Debrecenig. Főállású édesanyák, tanárok, végzős gimnazista, védőnő-tanulók, felsőoktatásban dolgozók, jogász és műszaki végzettségűek is jelentkeztek a programra. A széles földrajzi és szakmai skála mellett azonban egy cél vezérelt mindenkit: a szűkebb és tágabb környezetükben megismertetni a cikluskövetési módszereket. Nem csupán a várandósság elősegítése vagy elkerülése érdekében, hanem azért is, mert a módszer elsajátítása által a nők jobban megértik a testi és lelki működésüket.