Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Souvenir français - Magyarok és franciák Szent Márton földjén - kötetbemutató

toth-ferenc-konyvbemutatoja-1-of-10Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban mutatták be október 28-án Tóth Ferenc: Souvenir français - Magyarok és franciák Szent Márton földjén című tanulmánykötetét.

toth-ferenc-konyvbemutatoja-9-of-10A szerző több évtizede folytat történettudományi kutatásokat, keresi egy-egy téma magyar és francia vonatkozásait,, valamint szűkebb hazája, Vas megye és Szombathely érintettségét. Írásai korábban megjelentek pl. a Vasi Szemlében, illetve más hazai és külföldi folyóiratokban. A mostani kötet válogatás a rendkívül gazdag szakmai anyagból. Megtudhatjuk mit is látott Villard de Honnecourt észak-franciaországi származású 13. századi építész vagy éppen Cyprien Polydore apát Vas vármegyében, Szombathelyen tett útjaik során, miként látták az itt élő embereket. Megtudhatjuk miként harcoltak francia egységek az 1664-es szentgotthárdi csatában és mit kerestek vasi huszárok a 18. századi francia hadseregben.

toth-ferenc-konyvbemutatoja-6-of-10A megnyitón Székely János megyéspüspök kiemelte: a kötet bizonyíték arra, hogy a 13. század elején Magyarország benne volt az európai kultúra fősodrában. Azok a művészeti, építészeti újítások amik Franciaországban megjelentek, hazánkban is hamar elterjedtek. Magyarország ekkor Európa nagy nemzeteinek egyenrangú partnere volt. A könyv abban segít, hogy lássuk magunkat - évszázadokkal korábbi történetek alapján - külső szemmel. Tanítanak minket arra, hogy magunkról hiteles, jó képet tudjunk sugározni. Talán Tiranon oka is az volt, hogy a nagyhatalmaknak Magyarországról nem volt objektív képe: sem a népességről, sem történelméről, értékeiről. Nagyon tanulságos a könyv: bátorít minket, hogy tudjunk önmagunkról, társadalmunkról, múltunkról, értékeinkről szép képet mutatni azoknak akik hozzánk érkeznek, zárta gondolatait Székely János.