Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szent Márton tisztelete az Egyházmegyei Könyvtár online katalógusában

szent-martonSzent Márton püspökről, Szombathely védőszentjéről a sok szép vers, ének, köztéri szobor mellett gazdag irodalom is az érdeklődők rendelkezésre áll. Különösen sok kiadvány jelent meg 2016-2017-ben Szent Márton születésének 1700 éves évfordulója alkalmából Szombathelyen, a szakmai szervezetek összefogásának valamint a püspökség, az önkormányzat, a minisztériumok, helyi civil szervezetek és magánszemélyek támogatásának köszönhetően. Szent Márton ünnepéhez közeledve Aigner Géza atya kérésére számba vettük a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár online katalógusa által biztosított lehetőségeket az érdeklődő olvasók számára. Intézményünk ez által is igyekszik hozzájárulni Szent Márton tiszteletéhez.


Megújult honlapunk

Honlapunk tavaly óta megújult külsővel várja régi és új felhasználóit. A honlap új arculata munkatársunk, Fábián Tamás rendszergazda keze munkáját dicséri. A fontos információk mellett új fotók tekinthetők meg a könyvtárról és különgyűjteményeiről, kedvet adva a személyes látogatásra, a könyvtár történetének tárlatvezetéssel való megismerésére; a könyvajánlók pedig a kutatóknak, kölcsönzőknek kedveznek. A letisztult forma segíti a könnyű használatot, gyors információszerzést. Az idei évtől virtuális séta keretében is bejárhatóak már a könyvtár látogatható terei.

megújult honlap

Online katalógusunk

A honlapon keresztül elérhető web-katalógusunk, mely távoli hozzáférést biztosít könyvtárunk már feldolgozott állományához. Az eltelt évek alatt jelentősen megemelkedett a bevitt rekordok száma, jelenleg közel 52 ezres állomány érhető el az OPAC felületen. A jelentős előrelépés Németh-Káhl Eszter, Nagy Dóra, Pálinger Réka munkatársaink munkáját dicséri.   A pandémia idején két különgyűjteményünk, a Szent Márton Kölcsönkönyvtár és a Mikes-könyvtár állományának számítógépes feldolgozását is sikerült megvalósítanunk, teljessé téve így a gyűjtemények szerinti keresési lehetőséget. 2021 júliusában  OPAC-katalógusunk is megújult (ASP-re költöztetés, Huntéka-frissítés). Az új felület felhasználóbarát, modernebb, átláthatóbb; gyorsabb találati eredményt, új funkciókat is tartalmaz. (pl. borítókép hozzáadása)

A Monguz OPAC3 keresőfelület több nyelven, a magyar mellett angolul, németül és románul is használható. A felhasználói kézikönyv pedig a keresési lehetőségekbe ad mélyebb betekintést.

400 találat Szent Mártonra az online katalógusban

A honlapon az Opac-webkatalógus menüpontra kattintva eljutunk könyvtárunk online katalógusának kereső felületéhez. A tárgyszó szerinti keresésnél Szent Márton nevét beírva közel 400 találatot kapunk. A bal oldali menüsor a lekérdezések számos lehetőségét kínálja. Szűkíthetjük a találati listát például dokumentumtípus, a megjelenés éve, a nyelv, a szerző szerint vagy akár a gyűjtemények alapján is.

E gyűjteményegységek közül egy különgyűjteményünkből, a Szent Márton Kölcsönkönyvtár állományából kölcsönözni is lehet a köteteket.

Ha a tárgyszó fülnél beírjuk Szent Márton nevét, a gyűjteménynél pedig kiválasztjuk a Szent Márton Kölcsönkönyvtárat, mintegy tematikus ajánlóként megkapjuk a témában fellelhető, a könyvtárból kölcsönözhető kötetek jegyzékét.

Ezek között megtalálható többek között Szent Márton élettörténete egyik legfontosabb forrásának tartott Vita Sancti Martini, Sulpicius Severus Márton életrajza, amely több kiadásban és több fordításban is megjelent. A könyvtárban meglévő példányt a pannonhalmi Bencés Kiadó gondozásában Szita Bánk fordította. Hozzáférhető a magyar középkorász, a pár éve elhunyt Sághy Marianne Szent Márton: Krisztus katonája című kötete, Rab Gusztáv Savaria, avagy Szent Márton köpenye címmel írt regénye s kölcsönözhető a Tóth Ferenc és Zágorhidi Czigány Balázs szerkesztésében megjelent Via Sancti Martini: Szent Márton útjai térben és időben című kötet is, mely az ezzel a címmel Szombathelyen 2015-ben rendezett konferencia előadásainak szerkesztett anyagát tartalmazza. Ezen kívül a Szent Mártonnal kapcsolatos liturgikus füzet, imakönyv, dráma, népszokások, hagyományok is helyet kaptak az állományban, mint például az Énekek Szent Márton tiszteletére c. énekeskönyv.

Új könyv Szent Mártonról

A Szent Mártonnal kapcsolatos irodalom szinte minden évben gyarapszik. Idén 2022. október 28-án mutatták be könyvtárunkban Tóth Ferenc Souvenir français - Magyarok és franciák Szent Márton földjén című tanulmánykötetét. A szerző történész, több éve kutatja, keresi egy-egy téma magyar és francia vonatkozásait, a vas megyei érintettséget. A most megjelent kötet egy válogatás a korábban megjelent cikkekből, szakmai munkákból, melyben két tanulmány témája miatt is méltó bevezetése lehet az egyházmegye közelgő ünnepének, melyen védőszentjéről, Szent Márton püspökről emlékezik meg. Az egyik a szombathelyi Szent Márton-kultuszt mutatja be a kora újkori és újkori utazók szemével, a másik pedig egy 19. századi Szent Márton-zarándoklat emléke. Ezen kötet is megtalálható gyűjteményünkben más – a szerző munkásságát fémjelző – művekkel együtt.

A könyvtárunkat felkereső, Szent Márton tiszteletével és a helytörténettel foglalkozó kutatóink számára is nagy segítséget jelentene, ha az egyházmegye területén megjelenő honismereti munkákból egy-egy példányt eljuttatnának a szerzők gyűjteményünknek. A kötetek értékét pedig tovább növelné, ha dedikálva kerülnének be állományunkba. Ebben kérnénk ezúton is az érintettek segítségét.

 

Szerző: Rónainé Magyar Krisztina gyűjteményvezető