Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Dr. Németh Norbert PMI rektor és Szentmártoni Mihály jezsuita professzor kitüntetése Rómában

nemeth-norbert5Advent első vasárnapján, november 27-én ünnepi szentmisére gyűlt össze a Rómában élő, dolgozó és tanuló magyarok egészen jelentős csoportja, hogy együtt induljanak el az Úr érkezésére felkészítő adventi lelki úton. A szentmise végén nyújtották át Németh Norbert atyának, a PMI rektorának a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést és jelképesen a betegség miatt távollévő Szentmártoni Mihály jezsuita professzornak a Fraknói Vilmos-díjat.

Németh Norbert atya, olaszországi magyar főlelkész mutatta be a szokásos hóvéginemeth-norbert szentmisét a római magyar kolónia tagjai számára a Santo Stefano Rotondo bazilikában, melyen részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Kovács Ádám Zoltán római magyar nagykövet és Habsburg-Lotharingiai Eduard szentszéki magyar nagykövet. A szentmise előtt rövid koncertet adott az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttese Rajk Judit énekművész közreműködésével, majd a liturgia során is az ő szárnyaló muzsikájuk töltötte be a bazilika közel másfél évezredes ősi falait. Németh Norbert atya homíliájában az adventi lelki magatartásról szólt a szentlecke szavaival: „Itt az idő, hogy felébredjünk az álomból”. A felénk induló végtelen Isten fogadására „olthatatlan vágy” éledése szükséges, mely táplálja az éberségünket és jótékony szeretetre sarkall. Isten ugyanis nem látogatóba nemeth-norbert2jön, hanem velünk akar maradni, ezért gyermekként bízza ránk magát. Vágyakozzunk hát, mert vágyakozás nélkül nem lesz találkozásunk az Úrral és így Karácsonyunk sem lesz!
A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetés Németh Norbert atyának
A szentmisét követően került sor a kettős díjkiosztásra. Először felolvasták Novák Katalin köztársági elnök oklevelét: „Dr. Németh Norbert, a római Pápai Magyar Egyházi Intézet rektora, olaszországi magyar főlelkész részére – a magyar-szentszéki kapcsolatok előmozdítására, illetve a kispapok és lelkipásztorok teológiai képzését segítő tevékenysége, valamint az Olaszországban élő és az oda zarándokló magyarok lelkipásztori ellátása érdekében végzett szolgálata elismeréseként - a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozom, Kelt Budapesten, 2022. évi augusztus hó 8. napján.” A Németh Norbert atyanemeth-norbert6 tevékenységét méltató laudáció után Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára nyújtotta át neki az oklevelet és a lovagkereszti érmet.
A díjak átvétel után Németh Norbert atya köszönő beszédében Jézus apostoli közösségére utalt, mely számára alap és példa a Pápai Magyar Intézet vezetésére: Ők ugyanis ott „olyan tudományt művelnek, mely bizonyos értelemben a leghasznosabb, nem gazdaságilag, hanem az nemeth-norbert7ember élete és végső célja szempontjából” és teszik mindezt „a papi kollégium nagyszerű közösségében”. A magyar - szentszéki kapcsolatok tekintetében vallja, hogy csak a „használható hit” válhat híddá, „melynek nemcsak az ész az álláspontja, hanem az akarat és a szív mozdulása is. Hit nélkül nincs híd, és híd nélkül csak puszta fecsegés a hit”. „Itt Rómában Szent István örökségét őrzik és közvetítik, egymásra építkeznek a munkájukban, mely üzenetet hordoz, értékez őriz és ment át egy újabb magyar generációnak azzal a feladattal, hogy a hitüket és kultúrájukat, amit ők is úgy kaptak, nekik is tovább kell adniuk”.
A szentmisét megelőzően Érszegi Márk Aurél, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnemeth-norbert8 munkatársa megnyitotta a „Magyar katolikus jelenlét a világban” című vándorkiállítást, mely a bazilika baloldali belső fala mentén fölállított színes, olasz nyelvű tablókon keresztül mutatja be a magyar katolikusok szolgálatát szerte a nagyvilágban. Ahogy a kísérőfüzet mottója említi: „Magyarország születése óta – több mint ezer éve – nemcsak kapni, sokkal inkább adni akart”. A képek tematikusan bemutatják a magyar katolikusok jelenlétét, kezdve a „mindenkinek otthont adó Rómával, ahol éppen a pálos rend egykori gondozásában álló Kerek Szent István templom a hozzá kapcsolódó Magyar Kollégiummal, majd az abból kinőtt római Német-nemeth-norbert9Magyar kollégiummal jelzi a közel félévezredes jelenlétet. Az államalapításig nyúlik vissza a Szent István király római alapítású magyar temploma, aminek jogfolytonos örököse a Magyarok Nagyasszonya kápolna a Szent Péter bazilika altemplomában. A Nagy Háború utáni megújulás jegyében született a római Magyar Akadémia, annak részeként a Pápai Magyar Intézet, a két római magyar zarándokszállás. A tárlat sorra veszi a magyar vonatkozású zarándokhelyeket, többek közt Lourdes, Aachen, Mariazell, Csíksomlyó, Jasna Góra, a krakkói Wawel, Washington, Fatima, Jeruzsálem, Názáret kápolnáit és magyar emléktárgyait. Külön tabló állít emléket a határokon túli magyarok, így Erdély, Felvidék, nemeth-norbert10Délvidék, Kárpátalja legjelesebb katolikus templomainak, kezdve a XI. századi gyulafehérvári székesegyházzal. A nagy panoráma bemutatja a magyar katolikusok jelenlétét Dél-Amerikában, majd megcsodálhatjuk a magyar szentek tiszteletét szerte a nagyvilágban, végül pedig a jeles katolikus magyarok külföldi szolgálatát.

Forrás: Olaszországi Magyar Katolikus Misszió