Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Adventi lelkigyakorlatot tartott a II. János Pál Katolikus Szakkollégium

03„Meglátogat minket felkelő napunk a magasságból...” (Lk 1, 78)

November 25-27-e között, advent első hétvégéjéhez igazította a szakkollégium a lelkigyakorlatát. A programokban helyt kapott a közös ima, virrasztás, szentségimádás, csoportos elmélkedések és szentmise is. De mindezek mellett fontos elem volt a  kirándulás és a szabadidő is.

Külön öröm volt a szakkollégiumnak, hogy egy öregdiákunk, Pongrácz00018 Benedek vezette az elmélkedéseket. Béla (mert mi már csak így hívjuk) felszentelés előtt álló kispap. Természetesen velünk volt Köbli Tamás atya is, szakkollégiumi spirituálisunk is.

A lelkigyakorlatot a szakkollégiumban kezdtük meg, közös imával és éjszakába nyúló szentségimádással. Másnap Sopronba vonatoztunk, ahol a soproni Szent Margit plébánia és Marics István plébános atya vendégei lehettünk. Kiváló szervező munkát végzett szakkollégistánk Pap Márton, aki a soproni plébánia híveként mindent előkészített.

A lelkigyakorlatunkat vasárnap az ESTI8-as közös szentmisével zártuk.


07Néhány gondolat a szakkollégistáktól:

Örültem neki, hogy hol a lakótársakkal, hol a többi lánnyal az A-épületből tudtam minőségi időt eltölteni. Igaz az volt  a rossz benne, hogy pont ebben az időszakban vannak a zh-k tömkelege. (Sápi Nikoletta)

 

Nekem ez volt az első adventi lelkigyakorlatom, és most tényleg nagyon jól jött. Ezekben a rohanós napokban, amikor zh-időszak van és készülünk az ünnepekre, különösen jól esett pár napra lecsendesedni, és átgondolni, hogy mi áll előttem a következő időszakban. Egy lelkigyakorlattal indítani az adventi időszakot pedig a lehető leghasznosabb időtöltés, ugyanis csak ennek során van lehetőségünk ténylegesen elkezdeni a karácsonyra való hangolódást. (Bekő Ibolya)

 

Idei évben az adventi lelkigyakorlatunk lelki segítője Tamás atyán kívül Pongrácz00011 Benedek ötödéves kispap volt. Benedek maga is szakkollégista volt, régebbi szakkolisokkal lakott is együtt. Pénteki napunk közös rózsafüzérrel és szentségimádással telt. Utóbbi fél órás beosztásban, hogy minden lakás kapjon egy kis külön időt az Úrral. Másnap, szombaton Sopronba indultunk vonattal, ahol Marics István plébános várt minket a Soproni Árpádházi Szent Margit Plébánián. Az ebédet követően kaptunk szabadidőt, ami alatt felfedezhettük a várost. Vasárnap az ESTI8-as szentmisével záródott a program. Úgy érzem, idén végre sikerült megéreznem, miről kellene szólnia az adventnek. Készülődünk és magunkat készítjük fel, hogy e csodás időszak végén megtaláljuk a jászolban fekvő Jézust. (Péter Petra)

 

A lelkigyakorlat nagyon sokat segített abban, hogy szellemileg és lelkileg is rá tudjunk hangolódni az adventi időszakra. Egy nagyon szép hétvége volt, mely által a szakkollégium minden tagja közelebb került egymáshoz. (Eklics Péter)

 

13Nagyon jól éreztem magam a lelki gyakorlaton. Pongrácz Benedekkel való beszélgetés szerintem nagyon jól sikerült, könnyen megtalálta velünk a közös hangot fiatalos és aktuális témáival. Sopron nagyon szép város, a szabadidőben olyan emberekkel beszélgettem, akikkel eddig nem, szóval nagyon pozitív érzésekkel gondolok a lelki gyakorlatra. (Xeravits Sára)

 

Az adventi lelkigyakorlatunk során kicsit kiszakadva a mindennapjainkból lehetőségünk nyílt lélekben is az elkövetkező időszakra hangolódnunk. Ennek során Sopronba látogattunk, ahol nagy vendégszeretet élvezhettünk és többek között  Pongrácz Benedek papnövendék és volt kollégista gondolataival méltóan készülhettünk legszentebb ünnepünkre. (Joó Csanád)

 

A hétvégi lelkigyakorlat nagyban segített az adventi időszakra való felkészülésben. Sokat nevethettünk, jól érezhettük magunkat, viszont mégis volt alkalmunk együtt elcsendesedni és ráhangolódni az ünnepi időszakra. (Léber-Frank Anna)

 

(IIJPKSZK)