Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Adventi akolitusok

dsc6872Dr. Varga Péter újonnan avatott akolitus gondolatait olvashatják az alábbiakban az akolitus avatásáról!

Advent első vasárnapján az a megtiszteltetés ért négyünket, hogy a Székesegyházban Fekete Szabolcs püspök atya akolitussá avatott minket.

Gecseg József, Kovács László, Kirchknopf Mihály és dr. Varga Péter nevével bővült a Szombathelyi Egyházmegye akolitus közösségének tábora.
Ezek a kipróbált férfiak (viri probati) a jövőben a zalaegerszegi, szombathelyi és a gércei plébániákon fogják segíteni lelkipásztorukat az oltár körüli szolgálatban. Hiszek benne,dsc6827 hogy a férfiak, akik Püspök atyától most megkapták ezt a szentelményt, a többi hívő számára jelként fognak szolgálni akár a szentmisén vesznek részt ministránsként, akár igeliturgiát tartanak, vagy bármilyen önkéntes tevékenységet végeznek a közösségükért.
A Szombathelyi Egyházmegye él a szentmisében az akolitusok és lektorok alkalmazásának lehetőségével. Miután hivatalos szolgálatról van szó, az akolitusok szerepét kizárólag férfiak láthatják el. A feladatuk legfőképpen az, hogy a szentmisén szolgáljanak, gyakran úgy, mint egy ministráns vagy egy diakónus: a szentmisekönyvet lapozzák a pap számára, a bevonuláskor a keresztet viszik, részt vesznek az áldoztatásban, a füstölőt kezelik a tömjénezéshez, és ha szükséges, lelkipásztori felkérésre igeliturgiát tartanak.
dsc6894Az egyházmegyében az akolitusok egy formálódó, aktív közösséget alkotnak, és nem úgy tekintenek erre a szolgálatra, mintha az a laikusok aktív részvételének egy másik formája lenne. Heti rendszerességgel tartanak közös imádságot online formában, lelkigyakorlatokat és közösségi alkalmakat szerveznek.
Talán az aktív akolitusi közösség kialakítása megoldás lehet az egyre vészesebb paphiánnyal küzdő lelkipásztori hálózat problémájára, hogy a hívek ne maradjanak istentisztelet és közösség nélkül.
Csak reménykedni és imádkozni tudunk, hogy ez egy sikeres kísérlet legyen arra, hogyan kell ismét élő Egyházat felépíteni, és hiteles, virágzó katolicizmust fenntartani.

Szöveg: Dr. Varga Péter