Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Templom épül Boldog Brenner János atya tiszteletére Szentgotthárd Zsida városrészén

brenner-unnep-szentgotthard-2Vértanúságának helyén templomot építtet a Szombathelyi Egyházmegye Boldog Brenner János tiszteletére szentelve – jelentette be december 10-én Székely János. A megyéspüspök minderről a hagyományos, Boldog Brenner János halálnak évfordulóján tett zarándoklat végén beszélt Szentgotthárdon. 

brenner-unnep-szentgotthardAdvent 3. vasárnapjának előestéjén Szentgotthárdon folytatódott a megemlékezés Boldog Brenner Jánosra. A szentgotthárdi Nagyboldogasszony-templomban litániával vette kezdetét az ünnep, amelyet szentmise követett. Székely János megyéspüspököt Bodorkós Imre plébános köszöntötte és a szentgotthárdi templomról készült új kiadvány egy példányával ajándékozta meg.

 

brenner-unnep-szentgotthard-18Szentbeszédében Székely János kiemelte: Brenner János atyának az egyik kedvenc szentírási része a 8 boldogságról szóló szakasz volt, és gyakran mondta erről: Isten boldogságra teremtett minket. Az élete egy nagy iskola, amelynek egyetlen és legfőbb tantárgya a szeretet. Megtanuljunk szeretni, az életünket ajándékká tenni. Jézus a 8 boldogságban egy különleges országról beszél: ahol a szomorúak vígasztalást nyernek, az éhezőknek enni adnak. Ez a közöttünk lévő Isten országa. Egy különleges, szeretettől áthatott világ, ahol egyik ember a másik testvére, segítője lesz. Ez Krisztus álma a világról. Ennek az országnak volt boldog hírnöke Brenner János. Ezt sugározta egész lényével. Életéből három tanulságot emelt ki.

1. Végtelenül szerette az egyszerűséget, szerénységet. 

2. Sugárzott arcáról Isten derűje.  

3. Egész életében az áldozatkészség jellemezte. 

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszédét meghallgathatják itt.  


brenner-unnep-szentgotthard-33A szentmisét követően a plébániatemplomtól gyalogos zarándoklat indult Rábakethelyre, ahol Székely János megyéspüspök megáldotta a Boldog Brenner János emlékére készült, most felújított Piéta-szobrot. A szokásoknak megfelelően a hívek végigjárták a vértanúság útját, azt a Rábakethelytől Zsidáig vezető utat, amelyet vértanúságának éjszakáján János atya is megtett. A zsidai emlékkeresztnél Székely János bejelentette: a Szombathelyi Egyházmegye megvásárolta azt a telket, amelyen egykor megtalálták János atya holttestét. A tervek szerint Boldog Brenner János tiszteletére templomot építenek ezen a helyen.