Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Adventi hangverseny a szombathelyi ferenceseknél

capella2December 10-én adventi koncertet adott a szombathelyi ferenceseknél a Capella Savaria Zenekar. 

Novemberi hangversenyünk után ismét örömmel töltött el minket a szeretetteljes fogadtatás. Jó érzés volt, hogy a kinti zord hideg ellenére is megtelt a templom. Harcoltunk a hideg ellen benn is, de lelkünket már melegítette a sok érdeklődő tekintet, akik nyitottak voltak a felcsendülő barokk zeneművek varázslatára.

A koncerten elsőként Händel Messiás című oratóriumából hangzott el 3 tétel. A mű megalapozta azt a hangvételt, mely a zenekar célja volt ezen az alkalmon: közelebb vinni lelkünket az eljövendőhöz. Ezután következett egy lassú tétel J.S. Bach két hegedűre írt d-moll versenyművéből. A két szólóhangszer egymást felváltva majd kiegészítve teremtette meg azt a hangulatot, mely olyan volt, mint egy imádság. Fájdalmaink, panaszaink ebben a műben elértek a Teremtőhöz, aki minden nehéz helyzetben meghallgat minket, mellettünk áll és segít bennünk.

Bach dallamai után minden idők legszebb karácsonyi zenéje Corelli: Karácsonyi concerto grossoja hangzott el. Az utolsó tétel hangulatában már utalt a jászolban pihenő kis Jézusra. Az adventi hangversenyen felcsendülő nagyszabású mű Händel: Silete venti című motettája volt, mely a Jézus iránti szeretetről vall.

Az elhangzott művek feltöltötték szívünket a közelgő ünnepre. Fogadjuk meg Böjte Csaba atya tanácsát: „Karácsonykor merjünk mi magunk ajándékká válni!” Mi ezen a koncerten már igyekeztünk elindulni a jóság és a szeretet útján!
Tartsanak velünk Önök is!
Áldott, békés Karácsonyt kívánok a Capella Savaria zenekar nevében: (Csikós-Kovács Éva)