Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Templom épül Boldog Brenner János vértanúságának helyén

boldog-brenner-janos-2December 10-én Boldog Brenner János ünnepén a zsidai emlékkeresztnél Székely János megyéspüspök bejelentette: a Szombathelyi Egyházmegye megvásárolta azt a telket, amelyen egykor megtalálták János atya holttestét és a tervek szerint tiszteletére templomot építenek ezen a helyen. Székely János megyéspüspököt kérdeztük az új templommal kapcsolatban.

Mikor született az elképzelés a templom építéséről?

Egyházmegyénk legnagyobb, legfontosabb kincsei közé tartoznak a szentjeink: Szent Kvirin és Szent Rutilus vértanúk, Szent Márton püspök, Szent Leonianus apát, Boldog Batthyány-Strattmann László a szegények orvosa (és az ő szentéletű felesége Coreth Mária, akinek boldoggáavatási eljárása 2023. márc. 19-én elindul), Isten szolgája Mindszenty bíboros és Boldog Brenner János vértanú. Hatalmas öröm volt mindannyiunk számára 2018. május 1-én Brenner János boldoggáavatása Szombathelyen.

Már ekkor felmerült a gondolat, hogy Boldog Brenner János vértanúságának helyén templomot építsünk, amelyet az ő tiszteletére szentelünk majd fel. A következő évben elkészültek a vértanúság útjának stációi Rábakethely és Zsida között. Ezután elkezdtük megvizsgálni annak a lehetőségét, hogy a vértanúság útját bejárhatóvá tegyük egészen addig a házig, ahol Boldog Brenner János meghalt, Zsida község egyik házának közvetlen közelében. Így született meg – sok megbeszélés és helyszíni bejárás, valamint Szentgotthárd Önkormányzatával folytatott egyeztetések után – az a döntés, hogy ha lehetséges, ezen a helyen, Brenner János vértanúhalálának a pontos helyén kellene felépíteni a tiszteletére szentelt templomot. Így Zsida község is, melynek eddig csak egy imaterme volt, igazi templomot kapna.

Milyen lépések történtek eddig?

Sikerült megvásárolnunk két telket Zsidán. Az egyik telken az a ház áll, melynek falánál Boldog Brenner János meghalt, és ahová behozták a holttestét. A másik telek pedig lehetővé teszi ennek a területnek a megközelítését a falu főutcája felől.

Van-e már konkrét elképzelés, folytak-e már részletes tárgyalások az építendő templomról: pl. forma, méret?

A szándékunk az, hogy megőrizzük annak a háznak egy jelentős részét, ahová Boldog Brenner János holttestét behozták, hiszen ezt a helyet megszentelte az ő kiomló vére, az ő életáldozata. A felépülő templom valamilyen módon össze lesz kapcsolva ezzel a szent helyként megőrzött házrésszel. A felépítendő templomról elkészültek az első vázlattervek, a következő lépés a legmegfelelőbb terv kiválasztása lesz.

Milyen finanszírozásból és mikor készülhet el?

A templom felépítését részben az egyházmegye fogja finanszírozni, de várjuk majd a hívek és minden Brenner Jánost tisztelő adakozó segítségét is. Nehéz pontos dátumot mondani a befejezésre. Reméljük, néhány éven belül felszentelhetjük a Boldog Brenner János-templomot Zsidán Isten dicsőségére, sok hívő ember lelki épülésére, az ide érkező zarándokok örömére!