Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

300 éve befalazott kriptákat nyitottak meg Kőszegen

régészeti feltárás kőszegen300 éve elfeledett, befalazott kriptákra bukkantak a régészek a kőszegi Szent Jakab-templom feltárásakor. A sírboltokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértőinek felügyelete mellett nyitották meg, akik levegőmintákat vettek. Az ásatások során egy korábbi templom maradványai is előkerültek.


régészeti feltárás kőszegenA Szombathelyi Egyházmegye kőszegi templomfelújítási programja keretében már hónapok óta tart a Szent Jakab-templom régészeti kutatása. Sikerült megtalálni annak a korábban itt állt szakrális épület a maradványait, amit egy 1289-ben keletkezett írott forrás alapján már ismertek a történészek.

-A Szent Jakab-templom hajójában sikerült megfognunk olyan alapfalakat, amelyek valószínűleg a 13. században épült, és ugyanebben az időszakban elpusztult minorita templomhoz tartoznak. Ez nagyjából 10x15 méter nagyságú, cáki kövekből épített alapfal, ami a templom hajója lehetett - mondta el dr. Pap Ildikó Katalin régész.

A templomban három kriptáról tudtak, és több földsír előkerülésére számítottak a kutatók. Örömteli meglepetés volt, hogy megtalálták az 1685-ben elhunyt Széchy Péter nyughelyét. Már az ásatás kezdetén, amikor eltávolították a járószint feltöltését, két elfeledett, befalazott kripta is előkerült. 300 éve nem tudott róluk senki.

– Van egy kisebbik, ez a déli bejárat alatt van. Egyszerű, egysejtű kriptatér, a bejáratát kibontottuk. És van egy nagyobb kripta, ami észak-déli irányban húzódik a karzat előtt, tehát még a hajóban - ismertette dr. Pap Ildikó Katalin.

régészeti feltárás kőszegenMivel egy régóta elzárt teret készültek felnyitni, biztonsági okokból légzsilipet építettek a kripták fölé, hogy az esetleg emberre és műtárgyakra veszélyes kórokozók ne kerüljenek a templom levegőjébe. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértői speciális védőfelszerelésekkel és eszközökkel készültek a feladatra.

-Hoztunk magunkkal levegőmintavevő eszközöket és védőfelszereléseket, amelyekkel biztonságosan lemehetünk, és megállapíthatjuk, végezhető-e itt régészeti munka, illetve milyen óvintézkedések mellett. Jelenlétünknek ez a célja. Megpróbáljuk a sírkamra nyitásakor az első levegőmintát levenni - fogalmazott dr. Magyar Donát aerobiológus.

Előbb a templomtér levegőjéből vettek mintát, hogy legyen mihez viszonyítani, majd rést nyitottak a nagyobbik kriptán, ezen keresztül juttatták be a mintavételi eszközt. Nem sokkal később a kutatók is leereszkedtek a mélybe. Ekkor derült ki, hogy a beszivárgó talajvíz erősen roncsolta a koporsókat és a csontokat, amelyek a tér alján üledéket képeztek. A látottakat fotókkal dokumentálták, és néhány faragványt hoztak felszínre. A templom régészeti kutatása év végén fejeződik be.