Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

„Mindenért hálát adjatok…”


maltai-1200600December 30-án  második alkalommal tartották év végi hálaadásukat  a Püspöki Palota  kápolnájában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportjának tagjai Székely János megyéspüspök atyával. 

 

Püspök atya történetei – ezúttal is – belénk vésődtek. Ki tudja kivonni magát egy 9 éves szemüveges, csetlő-botló , suicid gondolatokkal terhelt amerikai kisfiú fájdalmas mindennapjai alól, akit - szinte a vég pillanatában - egy osztálytársa feléje nyújtott keze ment meg. Majd ez  a kapcsolat barátság lesz és a lesajnált, kiközösített gyerek a szeretet és elfogadás  erejével az iskola  egyik legjobb tanulójává válik, aki a ballagáson valamennyi társa nevében mond búcsúszavakat.

Vajon mi el tudjuk fogadni egymást és a körön kívülieket...mindenkit személyválogatás nélkül? Vagy csak fanyalogva, ítélkezve...?

A szentmisében  a kis  kereszt kézből  kézbe  adásával és a hála szavainak megfogalmazásával mélylélektani perceket éltünk át. Ki miért mond/hat/ köszönetet...családért, egészségért, megkapott  és meg nem kapott örömökért...fájdalmakért...

A könyörgések: az  egyházért, az elesettekért, a betegekért, a  perifériára szorultakért, a közszolgálatban dolgozókért, a menekültekért, hazánk valódi lelki megújulásáért és a halottakért - mindenkinek a saját - nem szokásosan előírt szavaival hangzottak el.

Az áldás után Püspök atya  asztali finomságok  fogyasztására és  kötetlen beszélgetésre invitált bennünket. Előkerült a gitár is és felhangzott a Csendes éj több, mint 200 éves  megunhatatlan dallama.

Fotó ugyan nem készült, lelkünk lenyomatként  őrzi a felemelő szentmise és beszélgetés emlékét.

KÖSZÖNJÜK!!!