Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Kegyeleti megemlékezés a doni áttörés 80. évfordulóján Szombatelyen

doni-megemlekezes-9-of-44A doni katasztrófa 80. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést Szombathelyen január 12-én. 

doni-megemlekezes-6-of-44Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezete és a Szombathelyi Egyházmegye szervezte az idei programot, amely a Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán álló pápai keresztnél vette kezdetét.

Németh László István, a Recski Szövetség Országos Elnökségi tagja, és a Nyugat-dunántúli Szervezetének elnöke beszédét a Donnál harcolt, akkor mindössze 20 éves katona Rozványi Dávid Levél fiamnak című versének részletével kezdte, majd hozzátette: sok fiatal élete tört ketté a Don-folyónál zajló harcok során. Hátrahagytak szülőket, feleségeket, gyermekeket és soha nem térhettek vissza szülőföldjükre.

doni-megemlekezes-8-of-44És most újra megtörtént a tragédia. Párszáz km-re a Don folyótól ma újra apák, férjek, ifjak indulnak harcba, halnak meg fiatalok. Harcolnak kötelességből, parancsra, hiszen más választásuk a kíméletlen hatalmi döntések miatt nem maradt, mondta Németh László István, hozzátéve: ezért fontosak a történelmi tragédiák ápolására alapított civil szervezetek, hiszen ha méltón és kellő komolysággal emlékezünk, bevonva a fiatalokat is, akkor mindig ébren él bennünk a tudat, milyen könnyen kicsúszhat kezünk közül a társadalom egyik legfontosabb kincse: a béke. Beszédében ezt követően felidézte a 80 évvel ezelőtti eseményeket.

doni-megemlekezes-15-of-44Az emlékezők koszorúkat, mécseseket helyeztek el a doni harcokban részt vett és elesett katonák tiszteletére állított emléktáblánál és a pápai keresztnél.

A megemlékezés szentmisével folytatódott. Szentbeszédében Székely János elmondta: amikor az ország vezetői 1941-ben bejelentették a világháborúba való belépésünket, akkor ezt nem kísérte újjongás. Azt tudták az emberek, hogy Németország háborújában magyar katonáknak semmi helyen nem lenne. Az érdekek harcától, emberi vakságtól darabokra tépett világunk akkor tudna újra összeállni ha az emberiség hallgatna Jézusra.

doni-megemlekezes-29-of-44Mire tanítana minket Jézus, ha hallgatnánk rá? Megtanítaná, hogy az emberi élet végső célja nem a hatalom, birtoklás, élvezet, hanem a szeretet. Tanítana arra, hogy a gazdasági életünk célja nem a haszon, a pénz, hanem az ember - test és lélek - kiteljesedése és boldogsága. Tanítana arra, hogy az objektív igazság nem ellenségünk, hanem segít felismernünk, hogy ebbe a harmóniába bele kell illeszkednie az embernek. Tanítana arra, hogy a nemzetek közötti konfliktusokat nem erővel kell megoldani, hanem az igazság szerint. 

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszédét meghallgathatják itt. 


doni-megemlekezes-37-of-44A szentmise végén Steindl-Papp Judit evangélikus lelkész imádkozott a katonákért, Isten bocsánatáért és a békéért.