Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Példa a boldog életre - Batthyány-Strattmann Lászlóra emlékeztek Szepetneken

batthyany-unnep-szepetneken-56-of-79A "Szegények orvosára" Boldog Batthyány-Strattmann Lászlóra emlékeztek Szepetneken január 22-én. Levetítették az életéről készült filmet, mellékoltárt szenteltek tiszteletére.

batthyany-unnep-szepetneken-15-of-79Zsúfolásig megtelt a szepetneki Szent Őrzőangyalok-templom az ünnepre. Premier előtti vetítésen láthatták a megjelentek a Batthyány család által készített, Boldog Batthyány-Strattmann László életét bemutató dokumentumfilmet. A hercegorvos életét ezúttal a család szemszögőből ismerhetjük meg: Batthyány Boldizsár, a hercegorvos dédunokája kalauzolja a nézőket Dunakilititől Güssinging, és keresi a választ: ki volt Batthyány László, mi volt életének titka és a 21. században mit tanulhatunk tőle. Batthyány László arra mutatott példát, hogyan lehetnek boldogok az emberek: követni a keresztény tanítást és másokat boldoggá tenni.

batthyany-unnep-szepetneken-8-of-79Nehéz időket élünk és szükség van kapaszkodókra - mondta köszöntőjében Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke. Nyisd ki a szemed és láss! - ez az Alapítvány 2023-as üzenete. Ezzel utalnak arra, hogy a Hercegorvos szemorvosként sokak látását visszaadta; utalnak arra, hogy az embernek szüksége van Istenre; és utalnak arra, hogy észre kell vegyük embertársaink gondjait és segítsünk rajtuk. Úgy, ahogy egykor Batthyány-Strattmann László tette.

batthyany-unnep-szepetneken-51-of-79A filmvetítés után Imre Károly háziorvos hitvallását hallgathatták meg a hívek, majd püspöki szentmisén vehettek részt, amelyen sor került Boldog Batthyány-Strattmann László mellékoltár felszentelésére, ereklyéjének elhelyezésére. Szentbeszédében Fekete Szabolcs Benedek segédpüspöki kiemelte: az ember test és lélek. Sokszor a testtünkkel törődünk többet, pedig a lelki izomzat, az erények, "túladagolása" nem jár veszélyekkel. Erre mutatott példát Batthyány László, pl. a türelem kapcsán. Úgy segített a betegeken Batthyány László, hogy együtt hordozta velük a keresztjeiket. Akárcsak Cirenei Simon Jézusnak. Végrendeletében a Hercegorvos azt tanácsolta: Ha boldogok akartok lenni, tegyetek másokat boldoggá! - zárta gondolatait Fekete Szabolcs Benedek. Az ünnep bállal zárult.