Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Mert mindannyian testvérek vagyunk - Afrika-hét megnyitása Kőszegen

dsc85902023. február 6-án Kőszegen nyitotta meg az idei Afrika-hetet Székely János megyéspüspök. A megnyitóról élő közvetítést adott a Szombathelyi Egyházmegye. 

A közvetítést megtekinthetik itt.  

https://www.youtube.com/embed/TP3SPh5m-Ec 

 

dsc8582A Szombathelyi, a Kaposvári, a Váci, a Pécsi Egyházmegyék, a Boldogasszony Iskolanővérek, a Bencés, a Jezsuita és a Szalézi Rendek együttműködésében 2023. február 6-10. között újra megrendezik az Afrika hetet. A szervezők várják egyházi és állami iskolák jelentkezését. 

A program támogatását vállalta a Hungary Helps szervezete is.  

A program célja, hogy az iskolás diákok megismerjék az afrikai emberek életét, szívüket megnyissák mások megsegítésére. A tematikus héten szakértők beszélgetnek a gyerekekkel, és gyűjtést is szerveznek. 


dsc8586A Földünk lakosságának kb. 40%-a él napi 2 dollárnál kevesebb összegből. Tizedrészéből ami egy magyar fiatalnak jut, mondta beszédében Székely János, hozzátette: egy kambodzsai kislány által kb. 50 centért készített ruhát, egy norvég kislány 60 dollárért vásárol meg a zsebpénzéből. Ugyanarra a világra születtek, ugyanúgy vágynak rá, hogy boldog életük legyen. Az egyikre nyomor vár, a másiknak kényelem jut. Ezek a szegények testvéreink. Egyetlen Mennyei Atya gyermekei vagyunk, hangsúlyozta a megyéspüspök. Kiemelte: becslések szerint a Föld leggazdagabb 8 emberének annyi vagyona van, mint a Föld lakossága szegényebb felének összesen. A Földünk igazságtalan, mondta Székely János kiemelve azt a szomorú tényt, hogy napjainkban 6 másodpercenként éhehal egy kisgyermek. Ez a program az Ő hangjukat akarja meghallani, nekik akar segítséget nyújtani, mondta a megyéspüspök. Székely János  részletesen beszélt azt első, 2021-es gyűjtés eredményeiről. Akkor az iskolákból 8 millió ft jött össze, amit megduplázott az Üldözött Keresztényekért Államtitkárság, így 16 millió ft-tal tudták támogatni egy kongói árvaházat Mbunda-ban. Ebből az összegből az árvaház gyerekeinek cipőt, ruhát, élelmet, ágyakat készítettek, építettek egy új iskolaépületet és megvásárolták a közelben levő forrást, hogy a vízellátást biztosítsák a gyermekek számára.

dsc8583Ha elképzelitek, hogy az életünk végéhez érünk visszagondolva sokmindent fogunk sajnálni, pl. azt a sok időt amit a telefon nézegetéssel töltött valaki, mondta a gyerekeknek Székely János. De amit Afrikának adtunk, hogy másokkal jót tettünk nem fogjuk sajnálni, hanem hálásak leszünk, hogy általunk is szebb lehetett a világ. A történelem végén Jézus azt kérdezi: éhes voltam, adtál-e ennem? Szomjas voltam, adtál-e innom? Székely János megköszönte a program számára eddig nyújtott támogatásokat, és örömét fejezte ki, hogy egyre több állami fenntartású iskola is csatlakozott a programhoz. 

dsc8599Székely János megyéspüspök gondolatai után Hardi Titusz OSB bencés atya előadása a testvére orvosi missziója és saját kongói útja során szerzett tapasztalatairól. Röviden beszélt Kongó történelméről, földrajzáról. Kiemelte: testvére, aki szemész, a 8 Boldogság Közösség tagjaként érkezett az országba, ahol a közösség egy kórházat működtet.  Itt Szemészeti Osztály nem volt. Napjainkban is csak 105 szemész dolgozik az országban. Szükség van a munkájukra, amivel sok ember látását tudják visszaadni, pl. szürkehályog műtétek elvégzésével. Testvére sokat jár az ország vidéki részeibe, hogy ott is kezelje a betegeket. Missziós központok vannak, ahol előre meghirdetett időpontban fogadják a betegeket, átalában évente egyszer. Titusz atya itt megosztott egy elképesztő történetet is. Egy beteg, miután nem tudott egy rendelésre időben megérkezni, nem ment vissza az őserdőbe, a lakóhelyére, hanem 1 évet várt a missziós telepen, hogy ne maradjon le a következő orvosi találkozóról és visszakapja látását.  Titusz atya ezután az oktatásról osztotta meg tapasztalatait. Fényképeken megmutatta a Mbunda iskolát, amit a magyarországi adományokból építettek, a tantermeket és azt milyen lehetőségei vannak a gyereknek a tanulásra. Könyvre nem jut a gyerekeknek. Ugyan jegyzetelnek, de amit hallanak a gyerekek és megjegyeznek az órákon, többnyire azzal dolgoznak. Mobiltelefonjaik nincsenek, de egymással szép kapcsolataik vannak. Vasárnap, a három órás mise után is összegyűlnek, közösen énekelnek, emelte ki Titusz atya, hozzátéve: valószínűleg sokkal boldogabbak az itt élő emberek, mint Európában. Többet figyelnek egymásra, Istenre és ezzel teljesebb lesz az életük. Tanulhatnánk tőlük, mondta Titusz atya.   

Beszélt a vallásról. A lakosság többsége katolikus, a templomok tele vannak. Mivel azonban az egyes templomok között nagyobb távolságok vannak, sok imaházat látni szerte az országban, amit nem csak katolikus, hanem protestáns felekezetek, vagy akár az iszlám tart fenn.  

dsc8604Ilodigwe Emmánuel SDB nigériai szalézi szerzetes pedig az afrikai mindennapokról beszélt. Hogyan lehetséges, hogy egy olyan kontinensen mint Afrika, amely természeti kincsekben gazdag, mégis szegények élnek?, tette fel a kérdést. Fontos, hogy mindenkivel csak jót szabad tenni. Ha már a korrupt emberek nem csinálják azt amit kell, akkor nekünk keresztényeknek kell segítenünk. Emmánuel testvér Nigériából származik, ahol szintén felfedezhető a társadalmi igazságtalanság. Vannak nagyon gazdag emberek, akiket nem érdekel a szegények sorsa. Az életben nem szabad rosszat tenni senkinek, mondta a testvér. Bár sok a szegény, mégis az emberek tudnak mosolyogni. Ez fontos tanulság, mondta a testvér. Beszélt a nigériai emberekről, a szokásokról, vallásról. A hit nagyon fontos, fogalmazta meg üzenetét Emmánuel testvér. A tudás is fontos, de hit nélkül hiányérzeted lesz. Ha lesz lehetőséged valakinek segíteni, akkor ne várj másra, tedd a jót, mégha kicsi is az a segítség. Mert amit a legkisebb testvérnek tettél, Krisztusnak tetted, mondta Emmánuel testvér.  

Zárógondolatok között Rita nővér, az iskola igazgatóhelyettese osztályának a történetét osztotta meg a megjelentekkel. Az iskola és köztük az akkor hatodikas osztálya 2021-ben csatlakoztak a programhoz. Az osztállyal egy gyermeket is örökbe fogadtak. Az adakozáson túl mindennap imádkoznak is a kőszegi gyerekek az afrikai gyermekekért, mondta Rita nővér.     

A program zárásaként az afrikai gyerekekért, a segítőkért, a program sikeréért kérték Égi Édesanyánk közbenjárását a megjelentek.

A szervezők arra kérnek mindenkit akit érdekel a program, hogy regisztráljon a www.mindannyiantestverek.hu oldalon, ahol bővebb információkat is megtalálnak az Afrika megsegítésére indított kezdeményezésről.