Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Teremtésvédelem a Szombathelyi Egyházmegyében

453385e2Dr. Székely János megyéspüspök kezdeményezésére február 7-én a szombathelyi Püspöki Palotába tartottak tanácskozást intézmények, szervezetek képviselői  az Egyházmegye leendő teremtésvédelmi programjáról. 


23170585363e42fd6757de-2f7666a8Pár kérdésben előzetesen fel is készülhettünk: mire is várnak választ tőlünk a szervezők?

„Mi az, ami a teremtésvédelem területén jól működik Önöknél?

Miként lehetne közzétenni, megosztani az egyházmegye területén folyó jógyakorlatokat?

Mely környezettudatosságban képzett szakembereket tudnánk bevonni az egyházmegyei teremtésvédelmi munkába?

Az egyházi iskolákban tanuló diákok, a hitoktatásban résztvevő fiatalok és a felnőtt hívek körében miként lehet gyarapítani a teremtésvédelemmel kapcsolatos ismereteket?

Az egyházmegye teremtésvédelmi programjához milyen javaslataik vannak?”

A konferenciaterem délután négyre zsúfolásig megtelt. Többnyire a Karitász munkatársai jelentek meg, valamint az iskolák igazgatói környezeti neveléssel foglalkozó munkatársaikkal.

176699773863e42fd750664-7793ffeaA püspök atya arról beszélt bevezetőjében, hogy a teremtésvédelem sem nem cél, sem nem eszköz, inkább a mindennapi életünk természetes velejárója kell, legyen. Az egyházmegye két koordinátora Aigner Géza és Szalai Attila atyák egy korábban elhangzott pécsi előadás tanulságait, tapasztalatait osztották meg velünk, majd az egybegyűltek beszámolói, teremtésvédelmi gyakorlata hangzott el. Molinókkal, gyógynövényekből készült teával, sok-sok saját termékkel jelent meg az egyházmegyei Karitász. Tuczainé Régvári Marietta részletes statisztikával mutatta be, hol és milyen eredményekkel van jelen szervezetük jóval megelőzve a Laudato si enciklikát. Majd a sort az iskolák követték.

a1423522Az előadások közben a püspök atya kérése az volt, hogy minden plébánián legyen egy olyan munkatárs, aki az egyházközségben a teremtéshez fűződő felelős helyzetünket is folyamatosan jelezni tudja a közösség felé. Az ifjúsági nyári táboroknak legyen része az a tapasztalat, hogy felelősséggel tartozunk a teremtett világ megőrzéséért.

Szöveg: Tokár János OFM – Kép: Büki László, vaskarika.hu