Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szeretetbe kapaszkodva - A házasságokért adtak hálát Szombathelyen

hazassag-hete-16-of-94Lezárult az idei Házasság Hete programsorozat. A szombathelyi Székesegyházban február 19-én püspöki szentmisén ünnepeltek a házaspárok, akik közül néhányan értékes nyereményeket is átvehettek. 

hazassag-hete-15-of-94Szeretetbe kapaszkodva mottóval rendezték meg idén a Házasság Hetét. A Szombathelyi Egyházmegyében – többek között – Szombathelyen és Zalaegerszegen is rendeztek programokat. A Gencsapáti Szentkúthoz szervezett gyalogos zarándoklattal vette kezdetét egyházmegyénkben a házaspárokért szervezett esemény. Hétfőn dr. Fodor Réka, vagy ahogy  jobban ismerik Afréka és férje, Greguss Sándor tanúságtételével folytatódott a rendezvények sora. De nem maradt el a gyertyefényes vacsora lehetősége sem, ahogy filmvetítésre is kaptak meghívást a házasok és persze a Házas-Társas-Játék feladatait is volt lehetőségük megoldani. A tartalmas időtöltés vasárnap püspöki szentmisével zárult. 

hazassag-hete-42-of-94A vasárnapi evangéliumban Jézus megdöbbentő és radikális szavait hallottuk: ne szállj szembe a gonosszal, ne harcolj, ne háborúzz vele, kezdte szentbeszédét Székely János. Ha megütik az egyik arcodat, tatrsd od a másikat. Jézus arra tanít: ne engedjük, hogy lelkünkben a rosszakarat, a gyűlölet megtelepedhessen, gyökeret eresszen, mert az az egész életünket tönkre teszi. Jéus szavai mindenekelőtt magára Istenre igazak, mondta a megyéspüspök hangsúlyozva: Isten végtelen erő: ő alkotta a mindenséget, de az ő ereje nem az erőszak. Mást sem tesz Isten a történelem folyamán, minthogy az arcát tartja oda az embernek, aki az általa teremtett világot tönkreteszi. Isten egészen a keresztig a szeretet nyelvén beszél hozzánk, a gyűlölet lándzsáját testében fékezte le. Benneteket is ugyanerre a szeretetre hív az Isten: a megváltó, a keresztig elmenő szeretetre. Amely képtelen arra, hogy üssön, amely nem harcolni akar a másikkal, hanem szeretni akarja, vállára veszi a terheit. Ennek mintája Krisztus kereszthordozása, mondta Székely János.  

hazassag-hete-60-of-94A megyéspüspök egy történetet is megosztott a házasokkal. Eszerint a házaspárok olyanok mint a levegőben ereszkedő félgömbök. Ezeknek vannak kiálló részei, sosem passzolnak teljesen egymáshoz. És mindenki csak a saját félgömbjét tudja alakítani. Így van ez a házasságban is. A férj és a feleség különböznek egymástól: mások az élményeik, a családjuk. Másként éli meg egy férfi és egy nő a gondolatait, érzéseit. Minden házasságban hatalmas kihívás a különböző emberek között harmóniát teremteni. Mindenki a saját félgömbjét tudja alakítani. A Házasság Hete talán leginkább erre hívott Benneteket: mindenki elgondolkodjon azon mit tehetnék a társamért, mi az én felelősségem, boldoggá teszem-e őt, kiteljesedett-e az élete mellettem, mi az ami rajtam múlik? – mondta Székely János.  

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszédét meghallgathatják itt.  

 

A szentmise zárásaként került sor a házaspároknak szervezett játék sorsolására. 250-en neveztek, közülük 90-en teljesítették is a kitűzött feladatot. Székely János megyéspüspök adta át a kisorsolt nyerteseknek az ajándékokat.