Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Új hangjáték a szerzetesrendek feloszlatásáról a Magyar Katolikus Rádióban

magyar-katolikus-radioMindig nagy öröm, ha egy új hangjátékot hozhatunk létre. Különösen izgalmas feladat, ha olyan témát dolgozhatunk fel, amely hiánypótló. A Magyar Katolikus Rádió új hangjátékáról. 

A most készülő produkció a XX. század egyik legpusztítóbb korszakát idézi fel. Egy olyan időszakot, amely a keresztény egyházaknak máig ki nem hevert károkat okozott, és nemcsak az egyházaknak, a vele járó szellemi pusztítás az egész magyar társadalomnak. Hiszen a szerzetesrendek feloszlatása, az ötvenes években végrehajtott brutális szétkergetése, a rendekben évszázadok alatt felhalmozott tudás, értékek üldözése, a szerzetesek megszűnő szolgálatai, a gyógyításban, oktatásban betöltött szerepének felszámolása: pótolhatatlan hiányt eredményezett.

Néhány rendház kivételével több, mint 12 ezer szerzetes és apáca került az utcára, börtönbe.   A kommunista Rákosi-kormány a rendszer egyik fő ellenségének tekintette a keresztény egyházakat, a politikai rendőrség fokozott figyelemmel kísérte tevékenységüket. A cél egyértelmű volt: az egyházak megszüntetése, a hitélet felszámolása.

Rákosi Mátyás a feladatot a kegyetlenkedéseiről hírhedtté vált Államvédelmi Hatóságra bízta. 1950 júniusában előbb a határsávból, majd az ország más területeiről is hurcoltak el szerzeteseket. A felszámolás során nem válogattak az eszközökben. Letartóztatásokra, kínzásokra, kitelepítésekre, koncepciós perekre és kivégzésekre is sor került.

A kimutatások szerint mintegy 23 férfi és 40 női rend, összesen 732 rendház szűnt meg, 2300 férfi szerzetes és 8800 apáca került szétszóratásba.

Nekik állít emléket Várnai Péter hangjátéka: a Krisztus inge.

Olyan kiváló művészek elevenítik fel a történelmi időket, többek között, mint: Konrád Antal, Schnell Ádám, Jászai László, Kubik Anna, Mikó István.

A hangjáték zenéjét Laczó Zoltán Vince szerezte.

Az ötrészes hangjátéksorozat első része a kommunizmus áldozatainak emléknapjához igazítva, 2023. február 27-én kerül adásba 13.30-kor a Rádiós Regénytárban.

Jó rádiózást kíván Önöknek a hangjáték rendezője: Lázár Csaba.

A hangjátékról készült werkfilm:

„Vállaltuk a hivatást, vállaltuk a Krisztust” – Így készült a Krisztus inge című hangjáték - YouTube