Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Példakép, mint édesapa, mint Istenhívő keresztény - Beszélgetés Batthyány-Strattmann Lászlóról a család szemszögéből

batthyany-laszlo-orvos-3Martinus havilapunk márciusi számában beszélgetést olvashatnak a Batthyány családdal, akik nemrég mutatták be a Boldog Batthyány-Strattmann Lászlóról készített filmjüket. Ízelítő a beszélgetésből, amelyet a film kapcsán készítettünk Batthyány-Schmidt Margittal és Batthyány Boldizsárral. Havilapunkat – amely elsőpénteken jelenik meg, március 3-án – keressék a templomokban és a Martinus Kiadóban. A cikk végén a film linkjét is megtalálják! 

Egy évforduló kapcsán a legtöbbször könyvek jelennek meg, összegyűjtve különböző dokumentumokat, esetleg még nem publikált írásokat. Miért döntöttek úgy, hogy inkább filmen keresztül mutatják be Batthyány-Strattmann László életét? Mennyivel lehet többet vagy másként bemutatni az ő életéből a film segítségével, mintha könyvet írtak volna?

 

Batthyány-Schmidt Margit: A Magyar Batthyány Alapítvány feladata a Batthyány család örökségének ápolása – ebbe beletartozik az épített örökségen túl a szellemi, lelki örökség és értékek megismertetése, átadása a soron következő generáció számára. Hiszek abban, hogy élhető jövőt csakis így tudunk teremteni. Az említett örökséget olyan közös tudásnak, értéknek tekintem, melyet hozzáférhetővé kell tennünk – ezért fontos a generációk közötti párbeszéd, együttműködés. Ki miben jó – ezt kell elfogadnunk és tiszteletben tartanunk. Az, hogy mit és hogyan adjunk át, csakis rajtunk múlik. Batthyány-Strattmann László életéről megannyi könyv jelent meg, a filmen keresztül a helyszínek, szereplők megjelentetése mindenképp hozzáad az életúthoz. A forgatás menete alatt merült fel az ötlet, majd koncepció lett, hogy Boldizsár fiam, Batthyány-Strattmann László dédunokája beszélget azokkal – a javarészt idős emberekkel –, akiknek közvetve ugyan (hiszen nekik is mesélték), de „élő” kapcsolata volt a hercegorvossal.

 

A film abból a szempontból is különleges, hogy a család szemszögéből mutatja be a hercegorvost és ez a sajátos kötelék érezhető a képkockákon. Önök hogyan tekintenek Batthyány Lászlóra, mit jelent ő, ki ő a család számára?

Batthyány-Schmidt Margit: Batthyány-Strattmann László férjem nagyapja, gyermekeim dédapja.

Példakép, mint édesapa, mint istenhívő keresztény, mint nagybetűs EMBER.

Hogy mik voltak ennek az embernek az üzenetei? Sok tekintetben megelőzte korát. Azt hiszem, nekünk ma nagy szükségünk van a HIT, CSALÁD, NEMZET, ANYAFÖLD, KÖZÖSSÉG megtartó erejére a legnagyobb

kihívások közepette is. Mindezek Batthyány-Strattmann László életében kiegészültek olyan belső értékekkel, mint Isten és a Szív szeretete, az orvosi és embertársai szolgálata, valamint a környezete iránt tanúsított mélységes és őszinte alázat, amely mentes volt minden kivételtől.

Batthyány Boldizsár: Dédapám élete bárkinek a világon példaképként szolgál. Mi viszont a mindennapjainkban tapasztaljuk meg, hiszen édesanyám gyerekkorunktól kezdve ezen értékek mentén nevelt bennünket.

Az interjú további részét elolvashatják egyházmegyénk Havilapjának márciusi számában!  

A film megtekinthető ide kattintva.