Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Csend és hitelesség - telt ház volt Szentgotthárdon a Legyetek szeretettel! című film díszbemutatóján

brenner-film-bemutato-vaol-huNéma csend, hitelesség, megdöbbenés és egyúttal megkönnyebbülés - így lehetne röviden jellemezni a Brenner János életét bemutató, Legyetek szeretettel című film szentgotthárdi díszbemutatóját és az azt követő közönségtalálkozót. (www.vaol.hu)

Egyértelműen látszott: a szentgotthárdiaknak és a környékbelieknek nagyon sokat jelent Brenner János és a róla készült nyolcrészes filmsorozat. A fennállásának 110. évfordulóját ünneplő Csákányi László Filmszínház megtelt a vetítésre pénteken este, illetve szombaton délelőtt és délután is. Elsőként Mihály Péterrel, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészével futottunk össze, aki feleségével Eszterrel együtt nézte meg a filmet, mind a nyolc részt: - Nagyon magával visz a történet, nyilván én szereplőként egy picit másként néztem. Szép, megrázó, ugyanakkor felemelő alkotás született - mondta a színész, aki Palotás Dénes rendőr főhadnagyot alakítja a sorozatban.

Jámbor Nándorral, a film főszereplőjével szinte mindenki váltott volna néhány szót, sokan megállították, nem győzött válaszolni. A forgatás kezdetekor Nándor a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulatának tagja volt, időközben a fővárosi Thália Színházba szerződött, de nem volt kérdés számára, hogy eljön a közönségtalálkozóra. - Bevallom, a filmet még nem láttam, csak néhány képkockát, amikor belestem a terembe. Érezhető volt a moziban a különleges atmoszféra, jó volt látni, hogy ez a film így összehozza az embereket - mondta a színész, aki azt is elárulta: Brenner János szerepére nem lehetett előre felkészülni, csupán néhány olyan szegmense volt a színészi feladatnak, amelyet előre megtanult, például az egyházi szertartásokat, amelyeket illetően előzetesen nem volt mélyreható tudása, amolyan művészvendégnek számított ezen a területen. - Voltak olyan részek, amelyek színészi eszközökkel nem voltak eljátszhatók, sokszor csak gondolatok, érzetek voltak ezek, amelyeket magamban kellett először megfogalmazni, majd egyfajta truvájként kifogalmazni a nézők felé. A hitem csak erősödött azáltal, hogy én ezt a szerepet eljátszhattam. Abban bízom, hogy Szombathelyen meg tudom nézni a filmet. Ez amúgy nekem nem olyan egyszerű, mert én is azt a tábort erősítem, akinek elsőre mindig furcsa visszahallani, visszanézi magát, idegenül hat, amit a felvételen látok, hallok - mondta a színész.

Szilágyi Andor forgatókönyvíró, rendező nem tudott könnyek nélkül beszélni. Boldog vagyok - szögezte le, majd hozzátette: hála Istennek olyan környezetben került sor a film első vetítésére, ami a legideálisabb. Brenner János története Szentgotthárdhoz köthető, itt él az ő emléke, amit a forgatás során is megtapasztalhatott a filmes stáb. - Az emberek pisszenés nélkül ülték végig a hét órát, egyszerre lélegzett az egész nézőtér, számomra döbbenetes volt, hogy a kőkemény dráma mennyire odaszorította a székekbe a nézőket - mondta a rendező, majd a film további sorsáról beszélt. Lesz még egy vetítés Szentgotthárdon, utána pedig Szombathelyen. Hogy a televízióba mikor kerül, nem dőlt el. - Nemrég még úgy volt, hogy egy újonnan induló televíziós csatorna tűzi műsorra a sorozatot, ez bedőlt. Felvettük a kapcsolatot a közszolgálati csatornákkal, keressük a lehetőséget. Külföldről már van érdeklődés.

A közönségtalálkozón Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere nem tudott jelen lenni, ezért videóüzenetben jelentkezett be, és felidézte a Brenner János emlékezete című projektet és a film előzményeit. Labritz Béla alpolgármester mondott köszöntőt: - Mindent elmond erről a filmről, hogy a stáblistánál és még azt követően is hosszú percekig csend volt a teremben. Ennél hitelesebben, ennél szebben bemutatni Brenner János életét nem lehet - hangsúlyozta.  

Köszöntötték a filmben szereplő, a közönségtalálkozón jelen lévő színészeket: Jámbor Nándort, Kelemen Zoltánt, Szabó Róbert Endrét, Balogh Jánost, Antal D. Csabát, Gyulai-Zékány Istvánt, Szerémi Zoltánt, Bellus Attilát, Mihály Pétert, Hrabovszky-Orth Katinkát és Egri Bálintot. Nagy tapssal jutalmazták Szilágyi Andor rendezőt, Botos Zsolt gyártásvezetőt és Tóth Zsolt operatőrt. 

- Nagyon régóta készültem egy Tóth Ilonkáról szóló filmre, ő orvostanhallgató volt, 1956-ban végezték ki egy kirakatper keretében. Amikor sokadjára megkaptam az elbocsátó szép üzenetet a filmintézettől, úgy éreztem, hogy én nem tudok semmi mást csinálni, csak egy hasonló, számomra értékes történetet. Tiszántúli vagyok, szombathelyi ismerőseim hívták fel a figyelmemet Brenner Jánosra. Attól a pillanattól, hogy megismertem a történetét, nem eresztett. Ezúttal is köszönöm dr. Székely János püspök atyának, Szentgotthárd polgármesterének, a helyieknek és mindenkinek, aki a film mögé állt, amely végül is két és fél éven belül elkészült - emlékezett a kezdetekre Szilágyi Andor rendező, majd felidézte első találkozását Brenner József atyával, valamint Soós Viktor Attila történésszel, akik segítették a munkáját. 

- Sajnos, azok, akik érezhették János atya tekintetét, kezének melegét, már alig-alig vannak közöttünk. Nekem szerencsém volt, mert két-három évvel ezelőtt volt lehetőségem beszélni néhányukkal, akik azt sugallták, hogy jó úton járunk. Minden támogatást megkaptunk az itteniektől - mondta Szilágyi Andor, aki azt is elárulta: szakmai körökben eleinte kételkedve fogadták, hogy eredeti helyszíneken akarják forgatni a filmet. Amikor az is nyilvánosságra került, hogy két színházra, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházra és a szombathelyi Weöres Sándor Színházra támaszkodnak a munkában, akkor ugyancsak furcsán néztek a rendezőre. - Brenner János itt él, ő hívott minket vendégsége, ő vezetett bennünket az úton - válaszolta mindig Szilágyi Andor.  

-Éreztük, hogy ehhez a munkához szükségünk lesz egy olyan viszonyra, amelybe be kell engednünk egymást. Ez az őszinteség, ez a bizalmi viszony Andorral a mai napig fennmaradt - vette át a szót Jámbor Nándor, aki arról is beszélt, hogy mindenkinek volt olyan különleges pillanata a forgatás során, amikor nem csak a munkáját végezte, hanem elemelkedett a földtől. Az a szeretet, amit én kaptam, olyan erejű volt, hogy az visszautasíthatatlan. De tudom, hogy nem Jámbor Nándorra néztek, hanem Brenner atyára, ez neki szólt - tette hozzá.  

Dr. Székely János megyéspüspök így fogalmazott: - Amikor öt és fél évvel ezelőtt a Szombathelyi Egyházmegyébe kerültem, egyből az volt az érzésem, hogy a hely nagyon-nagyon különleges. Szent II. János Pál pápa is azt mondta, hogy ez itt a szentek földje. Savariában rengeteg ókeresztényt öltek meg a hitéért. De az elejétől tudtam, hogy van a szentek között valaki, akinek élete, vértanúsága hatalmas kisugárzással bír. Brenner János győzött a sötétség felett, élete lángoló, égő gyertya volt. A film olyan ragyogó lámpás, mint amilyen Brenner János élete volt- mondta.  

Brenner János testvére, Brenner József nagyprépost is jelen volt a közönségtalálkozón. - Nekem János "kétoldali" testvérem, paptestvérem, meg édestestvérem is - mondta, majd hozzátette: a legtöbbet talán én tudhatok, de az sem teljes, mert a igazság minden részletében soha nem derülhet ki, mert mindenki magával vitte a titkot. De egy biztos: János meggyilkolása egy megszervezett bérgyilkosság volt. Különösen két dolog tetszett a filmben. János személye, mert annyira hasonlított rá. A másik pedig az, hogy nagyon jól megrajzolták a filmben az akkori életet - tette hozzá József atya. 

Dr. Soós Viktor Attila történész zárta a felszólalók sorát: - A köszönet szavait szeretném tolmácsolni, mert egy hiteles film készült, amely nagyon sokaknak állít emléket. A film hűen mutatja be az 1950-es éveket, János atya életét és azt a hihetetlen egyházüldözést, ami akkoriban zajlott Magyarországon és kiemelten a Szombathelyi Egyházmegye területén.

Zárásként dr. Székely János megyéspüspök megáldotta a filmet, majd elhangzott Brenner János örökérvényű mondata: Legyetek szeretettel!