Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Egy filmbemutató margójára - A Brenner-filmről egy néző szemével

Brenner film bemutatóMárcius 6-án mutatták be Szombathelyen a Legyetek szeretettel! című, Brenner Jánosról szóló filmsorozat első részeit. Magyar Sándorné is a nézők között volt és megosztotta benyomásait. A filmsorozat 4-5. részét március 13-án, a befejező részeket március 20-án vetítik. 


brennerfilm2Ebben a relativizált, értékvesztett, szekularizálódó világban meglepett az az érdeklődő tömeg, amely az Agora Savaria Filmszínházban megjelent a „Legyetek szeretettel!” című Boldog Brenner János életéről vetített filmsorozat első három részének bemutatóján. Nem csak pótszékeket, hanem pótszéksorokat raktak be, hogy az érdeklődők beférjenek. Minden korosztály képviseltette magát. Civilek és szerzetesek, középiskolások, egyetemisták, s akik megélték ezt a vészkorszakot.

A film előtt az 50. születésnapját ünneplő filmszínház vezetője a legfelemelőbb filmnek nevezte, amivel ma megnyithatták az évet a polgármester engedélyével, aki polgármesteri keretéből támogatta a Brenner-film bemutatását.        Nemény András köszöntő beszédében érdekes családi emlékeket is felidézett. Meglepő volt, ugyanakkor jó érzéssel töltötte el a jelenlévőket katolikus keresztény gyökereinek felemlítése. Igazi példaképnek nevezte a szombathelyiek számára Brenner János életútját, ami elevenen kell, hogy éljen bennünk, nem csak egy szófordulat. Az emberszeretet, az istenszeretet, a tisztaság, a romlatlanság egy romlott világban, a lelki magasságok, amiket valószínű csak János atya élt meg, s a derűs mosoly, ami József atyának is ott van az arcán, jobbá tesz bennünket. Nem szórakoztató film, ezért jó utat kívánt a megtekintéséhez, hogy azon megtaláljuk a válaszokat kérdéseinkre.

       brennerfilm3  A film főszereplőjének öccse, Brenner József nagyprépost úr nagyon higgadtan, korrekt módon emlékezett vissza 1957 gyilkos napjaira. Ajánlotta a film megtekintését. Dicsérte a testvérét megszemélyesítő színész alakítását, a kor hiteles bemutatását. A film megértését segíti a szerkezete. Két szálon fut a történet. Egy mai fiatalember, aki mindenre kíváncsi, mindent tudni akar, s egy öreg pap, Séfer atya, aki mindent tud, „majdnem annyit, mint én”, vezet bennünk – fejezte be köszöntőjét az atya. Végül felhívta a nézők figyelmét a film mottójára: „Legyetek szeretettel!”

         Mindenki lélegzetvisszafojtva várta az első képkockákat, s ez a döbbent némaság kitartott a vetített három rész végéig.

Az ötvenes évek brutalitását tűpontosan bemutató jeleneteket mindig szépen oldották az influenszer, a közösségi médiában hírnevet kereső szimpatikus fiatalember megszólalásai. A közönség soraiban tudom, sokan, velem együtt korábban mindent igyekeztek megtudni Brenner János életéről, lelkiségéről és haláláról könyvekből, korabeli s mai forrásokból. Megállapíthatjuk, tökéletes összehangolása az élettörténet a korrajznak. Utolsó pillanatig fenntartotta a közönség kíváncsiságát. A következő részekre, a két következő hétfőre is elkelt már minden jegy. Ha a további részek is ilyen lankadatlan, feszes képi és valósághű anyagot mutatnak, őszintén gratulálhatunk Szilágyi Andornak, a film rendezőjének, szereplőinek, minden alkotójának. A következő részekben megjelenhetnek már a szombathelyi statiszták is, akik nagy várakozással tekintenek a bemutató elé. Aki nem jutott el ezekre a vetítésekre,ne hagyja ki, bárhol vetítik újra!

Szöveg: Magyar Sándorné