Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

„Az idő, amit a rózsádra vesztegettél…” - Anya-lánya hétvége a Martineumban

dscn01332023. március 10-12. között édesanyák és lányaik töltöttek vidám, beszélgetős minőségi időt egymással Szombathelyen, a Martineumban. Kőszegről, Sopronból, Budaörsről, Budapestről és Szombathelyről érkeztek a résztvevők.

dscn0127

Már az ismerkedésnél kiderült, hogy mindannyian nyitottak és barátságosak az anya-lánya párosok, így hamar kialakult a bizalmi légkör, amiben mindenki jól érezte magát. A programok változatosak, színesek voltak, mindenki talált benne neki tetszőt; ugyanakkor semmi sem volt kötelező, azt tehettük, ami jól esett nekünk együtt. A feladatok között szabadidő és pihenő idő is szolgálta az együttlétet, lehetett társasjátékot játszani, ping-pongozni, sétálni, várost nézni...

Az első esti levélírás feladat nagyon meglepett bennünket, de hamar papírra vetetettük gondolatainkat, és a vasárnapra megérkezett posta bőven tartogatott meglepetést, örömet, megbeszélnivalót.

Nekünk a szombati nap programjai tetszettek leginkább.  Délelőtt mentálhigiénés feladatokat kaptunk Ágitól, rövid időre a lányok és az anyukák is különváltak egymástól. Az édesanyák és a lányok is megfogalmazták, hogy jó volt kicsit „magunk közt” beszélgetni. Délután pedig „városi keresgélős-fotózós” feladattal lehetett pontokat gyűjteni, mely beleszámított az esti vetélkedő végeredményébe. A hosszúhajú lányok és a lelkes anyukák a finom vacsora előtt még megcsodálhatták Barbi hajfonó tehetségét, és tanulhattak tőle francia, holland és halszálka fonást is. Zsófi így emlékezett vissza erre a programra: „Anya megtanult fonni! Lett egy új fodrászom!”

 Az esti vetélkedő sok-sok vidámságot tartogatott, egy kvíz segítségével rácsodálkozhattunk még a - lányaink által sem minden esetben ismert- kamasz szlengre is. Mi a dobogós II. helyen végeztünk. Büszkék voltunk arra, hogy jól ismerjük egymást, és jól tudunk együttműködni a feladatokban.

Vasárnap reggel szentmisén adtunk hálát a közös hétvégéért. Ebéd előtt még a napsütéses kertben párosával elolvastuk az egymásnak írt levelet, és kérdések mentén meséltünk egymásnak múltunkról, jelenünkről, jövőbeni vágyainkról. A „búcsúzó” záró körben minden páros köszönetet mondott a remek szervezésért és lehetőségért. Az édesanyák és a lányok is megfogalmazták, hogy érdemes volt időt szánni egymásra, rácsodálkozhattunk hasonlóságainkra, különbözőségeinkre, közös és egyéni kincseinkre.

Kipihenten és élményekkel gazdagon tértünk vissza a családjainkhoz, a rohanós hétköznapokba. Bízunk abban, hogy anya-lánya kapcsolatunk megerősödött és az egymásra szánt idő megtérül, gyümölcseit még sokáig élvezhetjük.

Aki még nem járt a Martineumban anya-lánya-fia, apa-lánya-fia hétvégén, mindenképp jelentkezzen, mert megéri! A róka szavai nagyon igaznak bizonyultak: „Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsádat!” (Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg)

A program a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.

 

Adrienn&Zsófi