Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Áldott légy! - Teremtésvédelmi kertet avattak Egyházashetyén

teremtesvedelmi-kert-egyhazashetyen-45-of-66Teremtésvédelmi kertet avattak Egyházashetyén. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitászon belül működő Szent Jakab Szociális Központ kertjébe őshonos magyar fafajtákat és bokrokat ültettek. A kezdeményezés célja, hogy a természet védelmére és szeretetére felhívja a figyelmet, kiemelve a kereszténység egyik alapelvét, mely szerint a világ Isten alkotása.

teremtesvedelmi-kert-egyhazashetyen-61-of-662018-ban cseresznye, szilva, alma, meggy, sárga-és őszibarack fákat már ültettek a kertbe. Ezek már megnőttek, éppen most virágoznak. A templom mellett azonban még jókora terület állt üresen. Ide most 40 darab Batul és Húsvéti rozmaring fajtájú almafákat és Szomolyai fekete fajtájú cseresznyefákat ültettek, a kerítés mellett pedig körbe 40 darab vadrózsát, azaz csipkebogyót. 

 

teremtesvedelmi-kert-egyhazashetyen-55-of-66Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója a martinus.hu-nak elmondta: a Karitász a teremtésvédelmet tulajdonképpen már 2010-ben elkezdte. Ekkora vette kezdetét a szervezet részéről vidéki plébániák felújítása, a plébániakertek hasznosítása. Elsőként Vásárosmiskén levendulát ültettek, később Nagylengyelben szilvafákat, Kemenespálfán 160 szilvafát, és 90 db körtefát. Emellett Ölbőn gyümölcsfeldolgozót is működtetnek. A mostani telepítés folytatása a korábban megkezdett munkának és kapcsolódik Ferenc pápa Laudato si – Áldott légy! enciklikájának, a világunk megóvására tett felhívásához. 

teremtesvedelmi-kert-egyhazashetyen-52-of-66A szentmisét követően, melynek főcelebránsa Balasi István gércei plébános volt, került sor Déri Péter jánosházi plébános részéről a kert megáldására, majd következett  az ültetés. Majthényi László, a Vas vármegyei Közgyűlés elnöke szakszerű útmutatást adott a telepítést megelőző gyökérmetszési tudnivalókról illetve az ültetés megfelelő irányáról.

Hazánkban valamennyi egyházmegyében, így a Szombathelyi Egyházmegyében is alakult Teremtésvédelmi Bizottság. Feladatául tűzte ki, hogy jógyakorlatok átvételével segítse a természet védelmét, kiegészítve azzal a keresztény gondolattal, amely rámutat a világban meglévő és abból kiolvasható isteni rendre. A teremtésvédelem így többről szól, mint a nővényekről, állatokról: a bolygót helyezi középpontba. Kiemeli az ember szerepét és felelősségét az egymás iránti magatartásban és a körülöttünk lévő világgal való kapcsolatban, mondta a martinus.hu-nak Aigner Géza, a bizottság vezető-helyettese.  Onnét indulunk ki az üzenetében, hogy Isten az Édenkertbe helyezte az embert: éltető, tápláló kertbe. Ez a mi Földünk és itt kell nekünk azt a tervet továbbvinnünk és megvalósítani, amivel Isten a világot megalkotta és az ember gondjaira bízta. Itt a kertben mi is tanulunk a természettől: mi az aminek jövője van, ami elősegíti a növekedést, mi az ami megőrzi, ami megóvja. És a realitásérzékünk is kiteljesedik, hiszen látjuk mi az, aminek helye van a világban. És így együtt szerepel az ember munkája és az Isten áldása. Ez az összetartozás a mindennapokban a lelki életünkben is ott kell, hogy legyen.

teremtesvedelmi-kert-egyhazashetyen-64-of-66A kert jó példa arra, hogy ne feledkezzünk meg a kertművelésről, ne feledkezzünk meg azokról a tennivalókról, amiket el kell végeznünk, amikor növényt termesztünk. Fontos, hogy ez a tudás ne vesszen el. És azt is meg kell tanulnunk, illetve tanítanunk, hogy miként dolgozzuk fel a gyümölcsöket, miként lesz ezekből pl. lekvár. Én azt gondolom, hogy ez jó közösségépítő tevékenység is, hiszen összehozza az embereket. Emellett pedig a jógyakorlatokat mások is átvehetik, az itt szerezett tapasztalatokat hasznosíthatják a maguk és közösségeik számára.  

A kert az Áldott légy! nevet kapta. 2015-ben jelent meg Ferenc pápa azonos nevű enciklikája, amelyben a Földünk sorsát érintő kérdésekről fejtette ki véleményét a pápa, párbeszédre és cselekvésre szólítva fel az emberiséget az ökológiai katasztrófa elkerülése érdekében.

Aigner Géza letenyei plébános szentbeszéde meghallgatható itt.