Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A Szentlélek éltető erejét adja ma is - Lélek fesztivál Szombathelyen május 19-20-án

Lélek Fesztivál Szombathelyen2023. május 19-20-án újra megrendezésre kerül a Lélek fesztivál Szombathelyen. A programról, valamint a pápalátogatásról és az állandó diakónusok szenteléséről is szó esett a Szombathelyi Egyházmegye árpilis 24-i sajtótájékoztatóján. 

Lélek Fesztivál SzombathelyenHazánk az egyetlen ország, ahová Ferenc pápa - Olaszországon kívül - egynél többször ellátogat, mondta Székely János. Ez egy nagyon meglepő dolog sokak számára. Sokan azt gondolják, hogy Ferenc pápának ellenérzései vannak hazánkkal kapcsolatban azért, mert több kérdésben a magyar államvezetés másként gondolkodik mint ahogy a Szentatya a világ felé az üzeneteit átadja. De a mélyben talán sokkal több ami a magyarságban teszik neki, amiért fontosnak tartja az országot mint az, ahol vannak kisebb hangsúlybeli különbözőségek. Ez a látogatás mutatja, hogy nem sémákban gondolkodik Ferenc pápa, hanem egyéni módon. Lehet, hogy sok mindent hall hazánkról ami nem éppen pozitív, Ő nem ezt követi, véleményét nem ez határozza meg, mondta Székely János. Egyházmegyénkből is több plébániáról  indítanak autóbuszokat a vasárnapi zárószentmisére, pl. Körmendről, Szombathelyről, Szentgotthárdról.

Lélek Fesztivál SzombathelyenAz ifjúság számára is fontos a találkozó a pápával, amire szombaton kerül majd sor, hiszen ez lélekben is megerősíti őket, mondta Tömő János ifjúságpasztorációs munkatárs. A Papp László Sportarénában ezen a napon tanúságtételt hallgathatnak majd meg a fiatalok kortársaiktól, ami bátorítást jelenthet nekik is. Egyházmegyénkből kb. 450-an utaznak az eseményre, mondta Tömő János, kiemelve: nem volt kötelező a részvétel a diákoknak, mindenki önként jelentkezett. A jegyeket csütörtökön kapják meg a diákok. Istennek a jelenléte valós dolog, ezt tapasztalhatják meg a fiatalok ezen a napon és a Lélek fesztiválon is, mondta Tömő János.

Lélek Fesztivál SzombathelyenPünkösdről talán kevesebbet tudnak az Egyháztól és a kereszténységtől távol állók, mondta az ünnephez kapcsolódó kétnapos szombathelyi fesztivállal kapcsolatban Székely János. Kiemelte: az Egyház születése nem csak Krisztus feltámadása által valósult meg, szükség volt arra, hogy húsvét után 50 nappal az első tanítványok szívét különleges tűz járja át. Addig nem beszéltek Jézusról, bár találkoztak vele, Pünkösdkor után boldogan tettek róla tanúságot. Az Egyház enélkül a tűz nélkül azóta sem tud létezni. Sok olyan része lesz a programnak ami nem templomban történik. Oka ennek, hogy vannak emberek akik templomba nem könnyen lépnek be és más hangulata is van egy templomon kívüli helyszínnek, mondta Székely János. A célunk, hogy olyan fiatalokat is megtudjunk szólítani akik templomba ritkábban járnak, de más helyszíneken meghallgatnak egy tanúságtételt, éneket és néhány év múlva a hitnek egy mélyebb felismeréséhez is eljutnak, így közelebb kerülnek Egyházunk mindennapjaihoz, mondta a megyéspüspök.

Lélek Fesztivál SzombathelyenOlyan fesztivált szerettünk volna szervezni amit minden évben megrendezhetünk, fenntartható, minőségi, mondta a kezdetekről Tömő János. Kiemelte: a tavalyi esztendő számos tanúsággal szolgált. Pl. sokan jöttek az ország más részeiről, pl. egyetemisták Budapestről. Érkeztek idősebbek, pl. családosok a programokra, akik imádkozni, elmélyedni akartak. A fiatalok pedig példaképeket kerestek.  A regisztráció, jegyvásárlás már elindult a www.lelekfesztival.martinus.hu oldalon. Határidő: 2023. május 9. A helyszínek között szerepel a Székesegyház, illetve a Haladás Stadion különterme.

Lélek Fesztivál SzombathelyenA sajtótájékoztató végén Székely János megyéspüspök beszélt az állandó diakonátusról is. Mint ismert: pünkösdhétfőn 4 férfit szentel e szolgálatra a megyéspüspök a Székesegyházban. A  kereszténység kezdetén nem a papok vállán nyugodott az Egyház sorsa. A világ hívek tettek tanúságot Krisztusról és adták át a hitet. A II. Vatikáni Zsinat ismerte fel e szolgálat erejét és megfogalmazta, hogy a világiak aktív apostoli küldetésének helyét újra meg kell találni az Egyházban. A szolgálat efelé tett fontos lépés. Az állandó diakónus jelöltek családos emberek, akiknek világi foglalkozásuk van. Segítenek pl. a házasságkötésnél, temetésnél, prédikálhatnak, igeliturgiát tarthatnak. Bár a II. Vatikáni Zsinat visszahozta az állandó diakonátust és sok helyen hamar elterjedt, hazánkban ez lassabban indult el. Magyarországon már szinte valamennyi egyházmegyében vannak állandó diakónusok. Olyan embereket választottunk, akiket a közösség nagyra tart, megbecsül, akik példaszerűen tudják ezt az egyházi küldetést ellátni, fogalmazott Székely János megyéspüspök.