Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megáldották a kemeneshőgyészi óvoda felújított játszóterét

óvodakert avató2023. április 26-án megáldotta Székely János megyéspüspök a kemeneshőgyészi Gyermek Jézus Katolikus Óvoda felújított kertjét. A munkálatokra közel 6 millió forintot fordítottak. 

óvodakert avatóA falu Nagyboldogasszony-templomában tartott szentmisével vette kezdetét az ünnepség. A zsúfolásig megtelt templomban Székely János megyéspüspök szentbeszédében három mesével világított rá a gyermekeknek arra, hogy Krisztus közöttük van, fontos, hogy Őt befogadják a szívükbe és Vele éljenek. 

Az elmúlt években pályázati forrásokból már sor került az épület energetikai korszerűsítésére: a külső nyílászárók – ajtók, ablakok – cseréje megtörtént. Emellett hűtésre és fűtésre is alkalmas klímát szereltek be. 

óvodakert avatóMost a Magyar Falu Program részéként nyílt lehetőség az óvodai játszótér felújítására. 9 új játékot helyeztek el a régiek elbontása után. Többek között két toronyos várat, hintát, rugós autót, mérleghintát, babaházat. Az intézményt a Szombathelyi Egyházmegye működteti, az önkormányzat az ingatlan tulajdonosa. Mint Kovács Tamás polgármester kiemelte: a két szervezet együttműködik az óvoda jövőjének alakításában, hogy a gyermekeknek és a nevelőknek minél jobb körülményeket biztosítanak. Kiemelte: az önkormányzat a pályázati lehetőségek mellett is számos módon támogatja az óvodát. Pl. egyes önkormányzati képviselők lemondanak tiszteletdíjukról az óvoda javára, a Kemeneshőgyész Községért Közalapítvány  az elmúlt évvégén jótékonysági bált szervezett az intézmény támogatására, és az önkormányzat óvodai programok megvalósításához nyújt anyagi támogatást. 

óvodakert avatóKovács Zoltán országgyűlési képviselő kiemelte: korszerű, biztonságos és a gyermekek testi fejlődését is elősegítő játszóeszközöket használhatnak ezentúl az óvodások. A szülők, nagyszülők számára legfontosabb a gyermekek, akik ebbe az óvodába járnak. És, hogy ebben az óvodában jó nevelés folyik annak egyik biztosítéka a fenntartó, a másik az óvonők, akik segítik a gyermekek szellemi, testi, lelki fejlődését. Az óvoda ma már az iskola előszobája: tanítják a gyermekeket fegyelmezettségre, a közösségi életre, a másik elfogadására és tornaórákon az iskola testnevelésre készítik fel őket. A kormány azért döntött a kötelező óvodáztatás mellett, hogy a gyermekek megfelelő étkezést kapjanak, valamint az óvodai felkészítéssel segítsék az első osztály zökkenőmentesebb megélését, mondta a képviselő. 

óvodakert avatóDr. Székely János megyéspüspök áldotta meg a felújított játszóteret, az új eszközöket, amiket a gyermekek azonnal használatba is vettek.  Az óvodások műsora zárta az ünnepséget.