Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Mindennapi zarándoklat

imaösvényMájus 11-én, csütörtökön a zalaegerszegi Gondozási Központ Idősek Otthona (volt József Attila iskola) imatermében imaösvényt szentelt meg Kiss Kornél OFM atya. Az Otthonban hosszú ideje rendszeresek a hitéleti események: hetente zajlanak imaórák, amelyeket a Mária Légió tagjai és egy akolitus vezet, illetve Kornél atya havonta mutat itt be szentmisét.

imaosveny-zalaegerszegenA Központ dolgozói alkalmanként a bentlakók 10-15%-t, azaz 8-12 személyt segítenek – kit kerekesszékkel, kit kerettel – eljutni a tágas terembe. Aznap azonban több, mint húszan voltak kíváncsiak arra, mivel gazdagodott - ha csak átmenetileg is - az imaterem?

Az imádkozás: lelki szükséglet.

Kapcsolat, amelynek csendjében kiteljesedhet a Mindenhatóval folytatott beszélgetésünk. Ha egy kapcsolatban nincs beszélgetés, akkor előbb-utóbb megszűnik minden kötődés. Ezért tehát az ima életünk egyik, ha nem a legfontosabb tevékenysége kell legyen. Az imának sok formája van a röpke fohászkodástól kezdve az elmélyült kontemplációig, a kötött imádságoktól a szabadon szárnyaló dicsőítésig.

imaösvényAz imaösvény 4-8 installációban megfogalmazott, tematikus elmélkedés-sorozat, amely segíti az egyéni elmélyülést, az egyéni imádkozást. Képekkel, alkalmas dekorációval, rövid elmélkedéssel, több-kevesebb interakcióval segíti az ösvényre lépőt. Felidéz egy-egy helyzetet, segít végig gondolni az élet különböző eseményeit. Valójában ez nem más, mint egy minizarándoklat, egy mindennapi zarándoklat, hiszen akár naponta is végig járható, végig elmélkedhető, végig imádkozható.

Az Egyházmegye Időspasztorációs munkacsoportja első alkalommal az egyházi év elején, Vépen helyezett ki imaösvényt. „Isten úgy szeret, ahogy vagy!” – olvashatták a nyitó üzenetet a vépiek. Az ottani tapasztalatok alapján készült el az az imaösvény is, amely a zalaegerszegi Idősek Otthonába került, s amelynek mottója, címe: „Isten vár a szőlőjébe!”

imaösvényVajon nem tévesztett célt éppen az idősek otthonába kitenni egy aktivitásra buzdító elmélkedést-sorozatot?

Úgy gondoljuk, hogy nem!

Az aktivitás ugyanis nem csak kapálás, hegesztés vagy oktatás lehet, az idős ember ugyanis nem tétlen ember. Vagy, ha tétlen volna, hát éppen itt az ideje, hogy aktivitásra buzdítsuk! Persze, nem olyanra, amit fizikai állapota miatt nem lenne képes elvégezni, hanem – éppen imádkozásra hívjuk őket. Imádkozni önmagukért, a szeretteikért és a közösségeikért. Az Idősek Otthonában, ha valami bőségesen elérhető, hát az a szabadidő, s ez alkalmas és gazdag forrása lehet az imádkozásnak.

 

imaösvényAz „Isten vár a szőlőjébe” c. imaösvény a négy évszak mentén próbálja felidézni a teremtett világ és a Teremtő közötti viszonyt. A színes tablók mellett az időszak kulturális és egyházi eseményeit felidéző rövid gondolatébresztők, versek és rövid feladat-javaslat, vagy éppen igeszalag segíti az elmélyülést. A záró, ötödik állomás pedig Isten végtelen szeretetét és hívó szavát ismétli: Isten életkortól függetlenül mindannyiunkat vár a szőlőjébe.

 

Még egy gondolat illik ide. Kornél atya az imaösvény megáldásakor rövid tanításában azt mondta, hogy éppen a ferencesek azok, akiket - szentföldi hagyományok szerint - a zarándokutak, keresztutak megáldására szoktak felkérni. Így tehát ezt az újabb keletű imamódot többszáz éves régi hagyomány gazdagítja.

 

imaösvényAztán pár hét múlva a tervek szerint ez az imaösvény is elindulhat a maga zarándokútján az Egyházmegye más helyszíneire is, hogy ott is segítse a Mindenhatóval való elmélyült kapcsolattartást.