Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Így láttam a pápát én - Kótyuk Veronika gondolatai

Ferenc pápaFerenc pápa látogatása kapcsán megkértük olvasóinkat, hogy osszák meg velünk élményeiket egy-egy program kapcsán, amelyen részt vettek. Kótyuk Veronika gondolatait olvashatják. 

Közösség, elmélyülés, meghívás: talán így tudnám jellemezni a Ferenc pápával töltött, dicsőítéssel egybekötött ifjúsági estet a legmegfelelőbben. Úgy gondolom, hogy ez az esemény, csakúgy, mint engem, megérintett minden jelenlévőt. Azokat is, akik még nem adták át életüket Istennek, akiket alapvetően csak az a vágy hajtott, hogy lássák a Szentatyát. Hiszem, hogy a Szentlélek működött akkor és ott, abban a hatalmas csarnokban, ahol csaknem tizenegyezren gyűltünk össze és dicsőítéssel, imádsággal vártuk Ferenc pápát. Továbbá bízom abban is, hogy mindnyájan valami egészen különös ajándékkal a szívünkben hagyhattuk el aznap este a sportarénát. Idő kellett ahhoz, hogy tudatosodjon bennem, milyen jelentőséggel bír az egyházfő külön találkozása velünk, magyarországi fiatalokkal, mely során megosztotta velünk gondolatait, áldását adva mindannyiunkra.

Mindez nem csupán azért rendkívüli, mert hallhattuk az ő hozzánk intézett üzenetét személyesen, nem, ennél többről van szó. Maga az ő személye a kulcs, ugyanis ő volt az az ok, amiért a fiatalság szíve, hacsak egy rövid időre is, de együtt dobogott, s ily módon ő adott reményt arra, hogy Jézus tanításának magva a fiatalok szívében jól termő talajra találjon. Ebből is látszik, milyen csodálatosak az Úr útjai: az ifjú, felnövekvő generáció, mely a való életben egyre kevesebb tiszteletet ad az időseknek, most a 86 éves Szentatya szavait issza, s az ő gondolatait hallva megmozdul valami a lelkében.

Ferenc pápa utat mutatott nekünk egy kétségekkel teli időszakban, melyben erőre és megújult hitre van szükségünk. Kérdése, melyet arra kért, hogy szívünk csendjében gondoljunk át, örökérvényű üzenettel rendelkezik, s rendkívül mély: mit keresünk valójában az életben? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához talán nem is egy percre vagy egy napra van szükség, hanem egy egész életre. Erre az életre hívott meg minket Ferenc pápa.

Adjon Isten erőt, bátorságot, hogy el tudjuk fogadni ezt a meghívást!