Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Hösök napi megemlékezések az egyházmegyében

dsc3953A pünkösdi hétvégén az egyházmegyében több helyen is megemlékezést tartottak az első és a második világháborúban elesett katonákért.

A GRÁDICS Egyesület és a Szent György Lovagrend Fülöp András hadszintérkutatóval egy évtizede kutatja az első világháború hadszíntereit, katonatemetőit, valamint az első világháborúban arany vitézségi éremmel kitüntetett katonák életútját.

Vas vármegye egykori alakulatainak a császári és királyi 83. és 106. gyalogezrednek, valamint a császári és királyi 11. huszárezrednek első világháborús történetének kutatása kiemelten fontos feladatuk.

A kutatások Galíciában /ma Ukrajna és Lengyelország/,  Szlovéniában és Olaszországban adsc3911 Piave folyó mentén zajlottak és zajlanak.

Egy évtized alatt számtalan belföldi és külföldi szervezettel került kapcsolatba a lovagrend és az egyesület:

Lembergi Magyarok Kulturális Szövetsége, Fekete Kereszt, Olasz Alpini Szövetség, olasz hagyományőrzők.

A 2021-es esztendőben /Lehár 145 Emlékév/ került elhatározásra, hogy hagyományteremtő szándékkal magyar, olasz, osztrák szervezetek ne csak közösen kutassák a nagy háború történetét, hanem együtt is emlékezzenek meg hőseikről, áldozataikról.

Ennek közös emlékezésnek a magyarországi eseménysorozata volt a 2023. május 27-28-án tartott Hősök Napi Nemzetközi Találkozó.

dsc3913Szombathely Megyei Jogú Város és a Szent György Lovagrend meghívására Szombathelyre érkezett az olaszországi Nemzeti Hegyivadász Társaság Oderzoi Kórusa, akik szombaton a szombathelyi Szent Márton-templomban Bokor Zoltán atya által celebrált olasz nyelvű szentmise után adott ünnepi műsort.

Nemzeti Hegyivadász Társaságot 1919-ben alapították Milanóban. A társaságnak jelenleg 330.000 tagja van. A társaság célkitűzései között szerepel a hegyivadász katonák hagyományainak ápolása az önkéntes munka, polgári védelemi feladatokban való részvétel, valamint a hősök emlékének ápolása.

Az álpinik jellegzetes viselete az alpesi kalap.

Az Oderzoi Álpini Kórus 1976-ban alakult. 

Fő célkitűzése a hegyvidéki énekek népszerűsítése, valamint a néphagyományok ápolása ésdsc4035 továbbadása.

A Vitézi Rend és a GRÁDICS Egyesület szervezésében az Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett katonák leszármazottainak találkozójára 2023. május 27-én szombaton került sor a szombathelyi egykori huszár laktanya parancsnoki épületében, melyen bemutatásra került vitéz Lakatos Ferenc: Hej Fiúk, az élet mégiscsak szép! című kötete.

A kétnapos eseménysorozat részeként a belföldi és külföldi szervezetek felkerestek első világháborús katonatemetőket Zalaegerszegen és Ostffyasszonyfán.