Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Állandó diakónusokat szenteltek pünkösdhétfőn a Székesegyházban

dsc4553Pünkösdhétfőn délelőtt 10 órakor Császár Róbert, Frikk József, Dr. Marx Gyula és Pászner Gábor állandó diakónussá szentelte a szombathelyi Székesegyházban Székely János megyéspüspök.

A szentelendőket családjaik és szép számú hívő imája kísérte a szentmisén.

Dr. Kürnyek Róbert pasztorális helynök az evangélium után bemutatta őket Dr. Székely János megyéspüspöknek és kérte a diakónussá szentelésüket.

János püspök szentbeszédében külön-külön szólt a leendő diakónusokhoz. Fülöp diakónus működését hozta eléjük példának. Fülöp úton volt, nyitott a Lélek indításaira. Ezért tudta hirdetni az örömhírt. A szentelendők a hétköznapi emberek életét élik, járják, mint férjek, családapák. A leendő diakónusok közel vannak a hétköznapi emberhez. Közel jutnak olyanokhoz is, akikhez a papok nem tudnak eljutni. Kiemelte beszédében Püspök atya, hogy figyeljenek a Lélek indításaira, hirdessék bátran az evangéliumot. Jézus a tanítványait a szolgálat szellemére tanítja, a diakóniára, ilyenek legyen ők is négyen. Mindnyájan arra születünk, hogy szeressünk és adjunk. A szeretetben és a szolgálatban legyünk elsők. Így leszünk Krisztus tanúi, akinek a trónja a kereszt volt a koronája töviskoszorú.

János püspök gondolatai után kezdődött a diakónus szentelés szertartása. A jelöltek ígéretet tettek Püspöküknek és utódaiknak az engedelmességre és tiszteletre majd földre borulva a Mindenszentek litániáját imádkozták el értük, ezután a Püspök atya, kézrátétellel imádkozott fölöttük majd felvették magukra a dalmatikát a diakónusok öltözetét. A szentelés végén az evangéliumos könyvet érintve kapták meg küldetésüket az egyház szolgálatára.

A felszentelt diakónusok a szentmise további az oltár körül álltak és részt vettek a hívek áldoztatásában. A liturgia végén Püspök atya a családjaikkal együtt megáldotta az újonnan szentelt diakónusokat.

Imádkozzunk értük és minden szentelés előtt állóért, hogy hűségesek legyenek Krisztus szolgálatában.

A szentmise ITT visszanézhető!