Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Aki életét adta Jézusért - Szent Kvirinre emlékeztek Szombathelyen

Szent Kvirin búcsúEurópa ma egy dekadens korban van, akárcsak akkor amikor Szent Kvirin életét adta Krisztusért. Akkor a kereszténység jelentette a jövőt, ahogy ma is – mondta szentbeszédében Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek. A búcsúi program az Ópreint utcai hídnál felállított emlékfalnál ért véget. 

Szent Kvirin búcsúSzentbeszédében dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek kitért Szentháromság ünnepén arra, hogy Isten nem egy magányosság, hanem egy család: az Atya, a Fiú és a Szentlélek számunkra fel nem fogható közössége. Minden család mélyén amely jól működik ott van a Szentháromság, említette. Szent Kvirinről azt mondta: egy dekadens kornak volt a polgára. A kereszténység jelentette a jövőt a birodalom számára, de ezt a császárok nem ismerték fel, hanem üldözték a keresztényeket. Így lett vértanú Szent Kvirin is, akit bár próbáltak megtörtni, ígéretekkel, fenyegetésekkel rábírni hitének megtagadására, de nem jártak sikerrel. Mi volt az ami képessé tette Kvirint arra, hogy életét áldozza Krisztusért? - tette fel a kérdést Márfi Gyula. Az, hogy hitt Krisztus halálában és feltámadásában. Csak azzal magyarázható, hogy Jézus tömegeket vonzott, hogy csodákat tett, igehirdetése pedig példanélkül való és elfogadhatatlan volt. Mivel magyarázzuk, hogy Jézusról ma mindenki tud? Mivel magyarázható, hogy Rómában is tömegek mentek érte a halálba, és erről már Tacitus is írt feljegyzést. Mindez képtelenség, ha Jézus nem támadt volna fel a halálból, nem bizonyította volna, hogy győzőtt a halál felett. És nem kapta volna meg a Szentlélek megerősítését.

Szent Kvirin búcsúMi most egy nehéz korban élünk. Európa megint egy dekadens korszakát éli. Fontos imádkoznunk, hogy visszataláljunk a krisztusi hithez és a keresztény erkölcsökhöz. Ehhez kérjük a szentek, így Szent Kvirin közbenjárását is, fogalmazott Márfi Gyula.

Dr. Márfi Gyula szentbeszédét meghallgathatják itt.

A délután során az Óperint utcai hídnál felállított emlékhelynél folytatódott a búcsúi program. Merkli Ferenc vasszécsenyi plébános osztotta meg gondolatait a megjelentekkel, majd koszorúkat helyeztek el az emlékfalnál.