Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Te Deum az egyházi iskolákban dolgozóknak

dsc85802023. június 28-án szentmisével zárták a 2022/23-as tanévet az egyházmegye katolikus iskoláiban dolgozók. A szentmise végén került sor a Szent Gellért díj átadására is.

Június 28-án hálaadó szentmisére gyűltek össze az egyházmegye katolikus iskoláiban dolgozók. A Te Deum főcelebránsa Székely János püspök atya volt. Főpásztorunk a szentmise elején arra hívta fel a figyelmet, hogy egyházi iskoláink az egyházmegye legnagyobb kincsei közé tartoznak. Ahogy Szent István király a legnagyobb kincsét, Szent Imrét a legokosabb és legszentebb papjára bízta, úgy nagyon sok mai szülő is hasonlóképpen érez: az élete nagy kincsét, a gyermekét ránk bízza, mert úgy érzi, itt van a legjobb kezekben. Kevesebb itt a csúnya szó, a durvaság, emberségre, önlegyőzésre, értékekre tanítanak, arra, hogy az élet igazi értelmét keressük. János püspök atya arra bíztatott, hogy alapos tudást, gondolkodási és döntési képességet ajándékozzunk a ránk bízottaknak. Szentbeszédében arra tanított minket, hogy nevelni ilyesmit jelent: a szűkös, szubjektív érzések, a szűkös emberi világ sátrából a lét tágasságára, teljességére vezessük a diákokat. Latinul nevelni ennyit jelent: educare, vagyis kivezetni. Azokhoz a tágasabb kérdésekhez vezessük a tanulókat, hogy miért vagyok? Honnan van a világ? Van-e ennek a létnek oka és van-e célja? Mit kell tennem? Merre van az igazi boldogság?
Olyan emberré lenne jó nevelni a gyermeket, aki a léte nagy kihívására választ tud adni. Adsc8559 nevelés erről is szól: bekapcsolni a gyermeket az 5-6000 éves párbeszédbe, mely Isten és a Teremtő között zajlik. Ember vagy, arra születtél, hogy szeress! Akkor szép az életed, ha megtanulod a szeretet tudományát! Megtanítani szeretni, mélyen gondolkodni, felfedezni a valóságot, az igazságot. Az ember a lelke mélyén sejti és tudja az Isten közelségét. Ahogy egy ateista mesélte: gyakran kiülök a város szélén egy dombra. Úgy érzem, Valaki hallja, amit mondok. Teljesen ateista ember érzi, sejti, tudja, hogy a léte legmélyén valaki más jelen van, hogy Őelőtte éli az életét, hogy Ő ismeri az élete fájdalmait, örömeit. Egy tanmese szerint elkezdenek hinni egy nagyon bölcs, ügyes zongoraművészben a zongorában élő egerek. Jön egy felvilágosult egér, aki azt mondja: felejtsétek el a zongoraművészt. Itt fémhuzalok vannak, azok rezegnek. Nincs itt semmifajta zongoraművész. A zongoraművész rendíthetetlenül, gyönyörűen játszott tovább. A mai ember gyakran így gondolkodik.
dsc8586Elfelejti a zongoraművészt, csak a DNS láncokat látja. Mi az egyházi iskoláinkban azt mondjuk: vedd komolyan az életedet, minden döntésedet, a házasságodat, gondolataidat és tetteidet. Mindennek van beteljesedése. Igazi, hiteles boldogságot hoz mindez a gyermek életébe. Igazi emberi élet Isten szeretete nélkül nincs. Szeretnénk ragyogó, csillogó szemű gyermekeket nevelni. Sátorból kivezetni a lét teljességébe, tágasságába. Rádöbbenni arra, hogy szeretetre születtünk, s hogy az életünket odaadjuk.
A szentmise után Tálas József, az egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF) igazgatójának évzáró gondolatait hallgathattuk meg. A tanév során egyházmegyei intézményeinkben 3370 gyermek és 453 pedagógus végezte munkáját.
Intézményvezetői megbízatások átadására is sor került. A Boldog Batthyány Lászlódsc8600 Katolikus Általános Iskolából Kiskós Kitti igazgatónő, a Boldog Brenner János Óvodából Pintérné László Ildikó igazgatónő, a Boldog Brenner János Általános Iskola és Gimnáziumból Englert Zsolt igazgató úr vehette át a megbízó levelet.
A Szent Gellért díjak átadása volt a templomi jelenlétünk utolsó mozzanata. A Szent Gellért díj ezüst fokozatát Kovács Ferenc tanár úr, a Szent Gellért díj arany fokozatát pedig Kovács Attila tanár úr, Németh Zsuzsanna Mária tanárnő, Nagyné Horváth Edit tanítónő, Dr. Szalai Ferenc Jánosné tanárnő és Ernyey Tiborné tanárnő kapták.
A közös hálaadó ünnepség agapéval zárult, melyre a Boldog Brenner János Kollégiumban gyűlhettünk össze.

 

Szöveg: Sándor Katalin Filoména nővér