Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Egyházi iskolák dolgozóinak Veni Sancte-ja Körmenden

dsc1452Az egyházi iskolákban dolgozók tanév eleji közös évnyitójára a körmendi Árpád-házi Szent Erzsébet templomban került sor augusztus 28-án hétfőn délelőtt.

A program kezdetén Horváth Márton a Batthyány Iskola negyedik osztályos tanulója Aranyosi Ervin: Isten szeret engem című versével köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően Tálas József EKIF igazgató üdvözölte a jelenlévőket, majd Dr. Gloviczki Zoltán a zsámbéki főiskola rektora tartott előadást az egyházi iskolákban dolgozóknak. Majd Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök szentmisében kérte a 2023/2024-es tanévre a Szentlélek kegyelmét a pedagógusok és munkájukat segítők részére.

Szentbeszédében püspök atya először Szent Ágostont állította példaként a tanárok elé, aki nem mindig volt Isten követő. Tanítója soha nem adta fel, kitartó imádságának köszönhetően, visszatért a helyes útra. A saját életutunkban is ott vannak a vargabetűk, a mulasztások, amelyeket mindig helyesbíteni kell. A napi evangéliumban Jézus a korabelidsc1424 tanítókhoz szólt. Nem kedvesen. Ha őszinték vagyunk magunkhoz, egyik másik mondat szíven talál bennünket, és így a hitelesség útjára lépünk. Alázat nélkül nem szabad nekiindulni a tanévnek. A képmutatást sokszor mi magunk sem ússzuk meg. Mutatjuk a szépet meg a jót a felettesünknek, de nem szégyen, ha bevalljuk, hogy nem mindig vagyunk felkészültek. A katolikus iskolák ne legyenek elitképzők. Amikor Jézus a talentumokról tanít, nemcsak arról beszél, aki tízet kap, hanem az egy talentumosról is. Szeressük, becsüljük meg azt a ránk bízott diákot is, akinek egy talentuma van. Van úgy amikor a diákok tükröt mutatnak nekünk. Ez tud fájni, milyen szemtelen gondoljuk. Merjünk belenézni ebbe a tükörbe, vegyük észre saját magunkat. Sokszor olyan visszajelzést kapunk amiért tulajdonképpen hálásnak kell lennünk. Ne féljünk a saját képünktől, legyünk belátók, alázatosak.

Szabolcs püspök atya szentbeszéde ITT meghallgatható!