Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Mária Kongresszus Zalaegerszegen szeptember 8-9-én

f50393a7f92e47a2979d5e0fa63d0723Hetvenöt évvel ezelőtt, 1948. szeptember 7-én és 8-án Zalai Mária-kongresszust rendeztek Zalaegerszegen, amelyre 35 ezer ember érkezett. (www.zaol.hu)

Az évfordulón, 2023. szeptember 8-án, 9-én újra megrendezik a Mária-kongresszust, melyről kedden a Mária Magdolna-templom előtt tartottak sajtótájékoztatót.

Balaicz Zoltán polgármester elmondta, az 1948-ban letartóztatott Mindszenty József hercegprímás előtt is tiszteleg a rendezvény, hiszen 25 évig ebben a városban szolgált, a róla elnevezett Mindszentyneum is csatlakozik a programhoz.

Vigh László országgyűlési képviselő jelezte, szeretnék, ha az egész vármegye megmozdulna, ha lehet, minden település képviseltetné magát helységnévtáblával, delegációval, sőt, Zalán túlról is várják a vendégeket a szombaton fél tízkor a Széchenyi téren kezdődő szabadtéri istentiszteletre, melyet dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök celebrál.

A szervezést végző zalaegerszegi Családkapocs Keresztény Kulturális Egyesület célja, hogy közösen emlékezzenek az emberek az akkori eseményekre, mondta Kéry Henriett, az olai templom munkatársa. A rendezvény szeptember 8-án, pénteken 18 órakor ünnepi szentmisével indul, amit dr. Udvardy György veszprémi érsek celebrál a Jézus Szíve ferences templomban. Ezt fáklyás körmenet követi a ferences és a kertvárosi templom között. Szombaton 19 órától dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek mutat be szentmisét a Mária Magdolna-templomban.  Este nyolckor kezdődik a Tolcsvay László - Müller Péter - Müller Péter Sziámi: Mária evangéliuma című rockopera oratórikus előadása a Mária Magdolna-templomban.

A részvétel minden programra ingyenes.

Forrás: www.zaol.hu

 

A plakát letölthető itt.