Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Keresztáldás a Szőlősi templomnál

0011Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepén, Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök mutatott be szentmisét a szőlősi Jézus Szíve templomban, előtte megáldotta a templom kapujával szemben felállított sok viszontagságot megélt keresztet.

A kereszt áldás előtt Oláh Attila az egyházközségi képviselőtestület elnöke felelevenítette a most felállított, felújított kereszt történetét.

A kereszt 160 év alatt az ötödik helyre került. 1862-ben állíttatta báró Lerchenfeld Ernesztína a Nagy Szőllősből Szombathelyre vezető országút mellé, ami ma a Szent Gellért utca és Rumi út kereszteződése.

Hetven év múlva még ugyanitt áll, de ekkor kezdődik a kálváriája is a keresztnek, mivel megnövekedett forgalom miatt útterelés történt. 1933-1941 között a kereszt a szőllősi templom bejáratához kerül.

1941 és 43 között Szőllősben templom épül, melyet bombatalálat megsemmisít, a drámai változások miatt Német János szőllősi plébános a keresztet a templom helyén állítattja újra fel.

1964-ben iskolaépítés kezdődik a templom helyén, ezért a Rumi út 143-as számú ház előkertjébe kerül a kereszt. A 70-es években útszélesítés miatt az előkertet elveszik, ezért a kereszt újra közterületre kerül. Állapota leromlik. 2021-es állapotfelmérést követően a plébániai tanácsadó testület úgy határozott, hogy felújítják és a szőllősi templom bejáratával szemben helyezik el a kálváriát megjárt keresztet.

Ennek a keresztnek a megáldására gyűltek össze szép számmal a szőllősi hívek, hogy részesei lehessenek Fekete Szabolcs püspök atya kereszt áldásának.

Oláh Attila történelmi visszatekintése ITT meghallgatható! 

A szentmisében Szabolcs atya a keresztet hozta elénk. Szent Ilona császárnő a Szentföldön kereste a keresztet. Ő találta meg mindhárom keresztet, ami a Golgotán állt. A keresztet nem kell keresni, mert a kereszt ránk talál. 

Püspök atya prédikációja ITT visszahallgatható!