Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A hit segítette a nemzetiségeket túlélni a nehézségeket - Egyházmegyei Nemzetiségi Találkozó Vaskeresztesen

0916-nemzetisegi-talalkozo-vaskeresztes-18Találkozóra hívta a Vas és Zala vármegyékben élő nemzetiségeket a Szombathelyi Egyházmegye szeptember 16-án. Vaskeresztesen szentmisével és kulturális bemutatóval ünnepeltek a megjelentek.

0916-nemzetisegi-talalkozo-vaskeresztes-6Minden fát a gyümölcséről lehet megismerni, idézte szentbeszédben Jézus szavait Székely János. A megyéspüspök kiemelte: nem azért mondta ezt Jézus, hogy a másik embert megítéljük. Sokkal inkább, hogy nekünk szegezze a kérdést: a mi életünk milyen gyümölcsöt terem, van-e egyátalán gyümölcse az életünknek? Lehet, hogy ott lóg valakinek a kereszt a nyakában, szép hagyományként valamit megtart a kerszténységből, de a lényege az életéből hiányzik. Igazi keresztény vagyok-e vagy csak névleg, tette fel a kérdést Székely János. Most még van időnk, hogy szebbé tegyük a világot, hogy gyümölcsöt hozzunk. És most még van ideje a világnak is. Lenne ideje a nagyhatalmaknak is, hogy ne a hatalmukat akarják növelni, mások nyomorát, halált okozva ezzel, hanem elkezdjenek segíteni. Az emberiségnek akkor lenne jövője, ha a nemzetek tudnák egymást tiszteletben tartva szebbé, emberibbé tenni a Földet. A dúsgazdag országok is boldogabbak lennének ha elkezdenének segíteni, adni. Az emberiségnek nem mennyiségi növekedére lenne szüksége: nem tönkretenni, hanem megóvni kellene a Földet. Szerénységet kellene tanulnunk: minőségben, emberségben, hitben, tudásban, örömben, kapcsolatokban kellene növekednünk. Tanulnunk kellene  a szeretet nyelvét, amit Isten adott az embernek. Tanulnunk kellene az Isten és emberszeretet nyelvét ami segíthet bejutnunk Isten országába, amelynek ez lesz az egyetlen nyelve, zárta gondolatait Székely János.

0916-nemzetisegi-talalkozo-vaskeresztes-47A szentmisét követően került sor az egyházmegyében élő német nemzetiségi csoportok ulturális bemutatójára. Krancz Tamás vaskeresztesi polgármester köszöntötte a megjelenteket, kiemelve: a település 1929-ig nevében is hordozta nemzetiségi mivoltát, hiszen ekkor egyesítették Német-és Magyarkeresztest.  Utóbbit ugyanazok a hienzek lakják ősidők óta akik a történelmi Vas vármegye Kőszeg környéki németségével együtt még beszélik azt a nyelvet, mely sajátosságai miatt külön dialektusnak tekithető és ragaszkodnak anyanyelvükhöz. Elődeik már Szent István óta ezen a terülten éltek és ragaszkodtak németségükhöz, még Trianon után is. A mindennapi gondokat együtt oldották meg a környéken élő horvátokkal, magyarokkal. Erősítsen meg mindenkit a találkozó, hogy megőrizzék azokat a keresztény hagyományokat, amiket őseink adtak nekünk, mondta Krancz Tamás. 

0916-nemzetisegi-talalkozo-vaskeresztes-57Friedl Tamás, a Vas és Zala vármegyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökének köszöntője után Hatosné Németh Valéria, a Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mondott beszédet. Kiemelte: a keresztény hit hozzátartozik mindenjaikhoz. A németség mindig vallásos volt: a hit tartotta meg őket és így tudtak megmaradni a sok viszontagság ellenére is.  A Pinka-völgye nemzetiségi falvai magyarnak vallották magukat a Trianon utáni népszövetségi bejáráson és vizsgálatokon, aminek köszönhetően néhány falut visszacsatoltak Magyarországohoz. Hatosné Németh Valéria ezt követően a település múltját, keresztény emlékeit, hagyományit sorolta fel, kiemelve az itt működő nemzetiségi csoportok tevékenységét. A mi feladatunk szülőfalunkat tovább gyümölcsöztetni, mondta Hatosné Németh Valéria.

0916-nemzetisegi-talalkozo-vaskeresztes-61Ezt követte a nemzetiségi csoportok műsora. Fellépett a vaskersztesi gyermekcsoport, a Vaskeresztesi Énekkar, a Pornóapáti Tánccsoport, a Kőszeg-Kőszegfalvi Énekkar, valamint a Vaskeresztesi Tánccsoport.