Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

100 éves a Szociális Testvérek Társasága

sssA Szociális Testvérek Társasága alakulásának 100. évében jubileumi megemlékezést tartottak szombathelyen 2023. október 1-én, vasárnap a Szombathely - Szőllősi Jézus Szíve templomban.

A Társaság magyar alapítású női szerzetesrend, amely 1923. május 12-én Mercedes Szűzanya oltalma alatt alakult Budapesten. Az év folyamán több olyan helyen, ahol a társaság tagjai élnek, megemlékezéseket, hálaadásokat tartottunk a 100 éves jubileum kapcsán.
A Szombathelyi Egyházmegyében a 30-as évektől éltek testvérek, folyamatosan a0016 szétszóratás (a szocializmus) évei alatt is. Illő és helyénvaló volt tehát a hálaadás, amelyet a Szőllősi Jézus Szíve templomban tartottunk. Molnár Szabolcs plébános atya készséggel rendelkezésünkre bocsátotta a teret, az időpontot, s mindenben segítségünkre volt.
Az egyházmegyében szolgáló hat testvérrel együtt ünnepeltek Budapesten, Kaposváron, Tiszafüreden szolgáló testvérek, jelenlétükkel gazdagítva a hála és Isten dicsőítésének alkalmát. A rend öt országban működik, így „nem meglepő”, hogy Kubából is jelen tudott lenni két testvér.

00115A dicsőítő bevezetés után két blokkban előadások és filmvetítéseket hallhattak, láthattak a társaság barátai, meghívott ismerősei.

Dr. Soós Viktor Attila történész, a társaság régi jó barátja előadásában Slachta Margitnak, a társaság alapítójának a XX. század történelmi eseményeiben betöltött szerepéről szólt.

Margit testvér -aki 1920-22, majd 1945-47 és 47-49. között országgyűlési képviselő is volt-politikai pályája során mindig az erkölcsi törvények, az isteni igazság megvalósítása alapján állt.

Jó volt külső szemlélőtől hallani az egybecsengést Ferenc pápa tanítása és a testvérek mai szolgálatai, életmódja között is.

A rövid szünet után Dr. Németh Emma, a Szociális Testvérek Társasága00121 magyarországi kerületének elöljárója tartott előadást a szociális testvéri karizma mai időkben történő megvalósulásáról. Szolgálataink sokfélék, mint ahogy „nincs két egyforma falevél, így testvér sem”.

Előadásában említést tett arról, hogy számos testvér kapta ebben az egyházmegyében a hivatását, s szolgál, vagy szolgált évekig más vidékeken.

A hálaadó püspöki szentmise az este 6 órakor kezdődött, amelyen a megyéspüspökkel számos atya koncelebrált, azok is, akik plébániáján a testvérek élnek, dolgoznak.

00145Püspök atya beszédében kiemelte, milyen sokrétű szolgálatot végeznek a testvérek egyházmegyénkben. Margit testvérnek egy álmát idézte („bárcsak a Szentlélek tüzétől lángokban állnának a kápolnáink”), mintha ezen a délutánon itt is „lángokban állt volna a templom a Szentlélek tüzétől”.

A szentmisén a társaság testvérei taizei énekekkel szolgáltak. A mise végén a „Szent Szűz tiszteletére” szóló akatisztoszt énekeltük, hiszen a mai nap a rózsafüzér hónapjának kezdete, egyúttal az „Istenszülő oltalma” a görögkatolikus testvéreink00127 liturgiájában.

Hálásak vagyunk azért a testvéri szeretetért, hogy az egyházmegyében működő minden szerzetesrendből eljöttek, akik erre időt tudtak szakítani.

A szombathelyi szociális testvérek centenáriumi ünnepe új lendületet, bíztatást adott a társaságnak adott karizma (ajándék) erejében való szolgálathoz, az Istennek egyenként is odaszentelt életeink megújításához. 

 

Pomeisl Mária SSS