Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Különleges látogatás a szombathelyi Püspökvárban…

Látogatás a Püspökvárban2023. október 20-án, Székely János megyéspüspök atya meghívására a szombathelyi Püspökvárba látogattak el, az Ivánci Magyar Máltai Szeretetszolgálat-Gondviselés Házából közel 30-an. Elkísérte őket az intézményünk lelkipásztora Kiss György atya is. 

Látogatás a PüspökvárbanÉrkezésünkkor a Főpásztor mindannyiunkkal kezet fogott, s ez a személyközpontú szeretet végigkísérte egész ott tartózkodásunkat. Banicz László ellátott átadta, személyesen Püspök Atyának készített Jézust ábrázoló grafikáját.

Ezt követően a Püspöki Palota reprezentatív termeit és szobáit csodálhattuk meg. A Dísztermet, a Sárga szalont, a Szent Pál termet, a Vörös Szalont, Könyvtárszobát, a csodálatos kápolnát. A Főpásztor magyarázatai által, szinte kézzelfogható volt, ahogy Isten szeretete árad szét a világban. Úgy éreztük magunkat, mint Jézus tanítványai, mert Püspök Atya „úgy tanított, mint akinek hatalma van, nem úgy, mint az írástudók” (Mt, 7. 29)

Látogatás a PüspökvárbanEzt követően a Püspöki Palota földszintjén lévő Sala Terrena-ba mentünk, ahol hazánk első archeológiai kőtárát tekinthettük meg. Innen a látogatóközpontba vitt utunk, végül a Sarlós Boldogasszony Székesegyházba, a Szombathelyi Egyházmegye főtemplomába látogattunk el. A szenteltvíz által megtisztulva, rövid imádság és éneklést követően, Püspök Atya bemutatta a székesegyház oltárait. A Madonna kápolnában rövid szentségimádáson vettünk részt.

Zárásként a székesegyház tornyába mentünk fel. Egymást segítve, bátorítva jutottunk fel a közel 30 méter magas toronyba.

A Székesegyház előtti téren Dr. Perger Gyula, a Székesegyház plébánosa fogadta csoportunkat, mindnyájan Szent Ágnes és Szent Lajos szentképét kaptunk emlékül. 

Látogatás a PüspökvárbanVisszaindultunk a Püspöki Palotába, ahol az ebéd finom illata lengte be a 31 főre megterített ebédlőt. Bőséges ebéd, desszert, gyümölcs és kávé után, a mielőbbi találkozás reményében elbúcsúztunk Püspök Atyától.

Ezúton is hálatelt szívvel köszönjük Püspök Atyának a meghívást, a csodaszép, tartalmas napot. Köszönjük, hogy közvetlenségével és felénk áradó szeretetével maradandó élményt szerzett számunkra. Hálásak vagyunk, hogy tudatosította bennünk, hogy ne csak hallgatói legyünk Isten igéjének, hanem megtartói és cselekvői is.

Szöveg és fotó: Fritz Attila