Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Átadták a felújított Szent Család Óvodát Zalaegerszegen

szent-csalad-ovoda-atadoja-zalaegerszeg-452023. november 9-én Székely János megyéspüspök megáldotta a megújult Szent Család Óvodát Zalaegerszegen. Az intézményben helyet kapott 5 csoportszoba, tornaterem, kápolna, az udvaron pedig számtalan játékkal szórakozhatnak a gyermekek. 

szent-csalad-ovoda-atadoja-zalaegerszeg-5A kápolnában bemutatott szentmisével és az új liturgikus eszközök megáldásával vette kezdetét az óvodai ünnepség. Székely János magyarázta a gyerekeknek az egyes berendezési tárgyak funkcióját. Arra kérte őket: jöjjenek minél gyakrabban a kápolnába és töltsenek időt Jézussal, imádkozzanak szeretteikért.

szent-csalad-ovoda-atadoja-zalaegerszeg-3Hosszú évek imádságai, tervező munkája és 2 éves kivitelezés után érkezett el újabb útjelzőjéhez a Szent Család Óvoda története, mondta az avatóünnepségen Kovácsné Ujj Andrea intézményvezető. Az óvoda alapítványi fenntartásban kezdte meg működését 1997-ben.  2011-ben kerültek a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásába. Jelenleg 135 kisgyermeket nevelnek az óvodában, amely az átalakításnak köszönhetően 1120 m2-esre bővült, 5 csoportszobával, emellett kápolnával és tornaszobával is rendelkezik. A kápolna és a tornaszoba összenyitható, így nagyobb létszámú közösségi programok lebonyolítására is alkalmas. Az óvodának küldetése van: a hit, remény, szeretet továbbadása Zalaegerszegen, mondta az intézmény vezetője. 

szent-csalad-ovoda-atadoja-zalaegerszeg-32Balaicz Zoltán polgármester a fejlesztés kapcsán az önkormányzat, az egyház és az állam együttműködését hangsúlyozta beszédében. Ennek köszönhető az 1 milliárd forintos beruházás, amely lehetővé tette az óvoda korszerűsítését. 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédében a test-lélek-szellem együttes fejlesztését hangsúlyozta. Kiemelte: az óvoda nem gyermekmegőrző. Az ember legfogékonyabb korszakának alakítója, amikor a testi és az intellekutális képességeink és érzelmi intelligenciának a képességei megalapíozódik és kifejlődnek azok a készségek maik aztán az embert egész életünkre meghatározzák. Ha ez igaz a testünkkel, a szellemünkkel, érzelmi világunkkal kapcsolatban akkor ez így van vallási vonatkozásban is. Bizonyos vallásos érzékenységet, transzcendens nyitottáságot már a legkisebb korban meglehet éreztetni a gyermekekkel. 

szent-csalad-ovoda-atadoja-zalaegerszeg-73Székely János megyéspüspök megköszönve a város és az állam támogatását kiemelte: örvendetes, hogy Zalaegerszegen külön figyelemet fordítanak a gyermekintézmények korszerűsítésére. A gyermekek jelentik a jövőt, az ő nevelésük kiemelt szerepet kell, hogy kapjon.