Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Lépjünk Szent Márton nyomába - Védőszentjére emlékezik a Szombathelyi Egyházmegye

szent-marton-vesperas-40-of-95A hagyományos esti zsolozsma elimádkozásával november 10-én kezdetét vette a Szent Márton Ünnepség Szombathelyen.

szent-marton-vesperas-18-of-95A Székesegyházban Székely János megyéspüspök vezetésével, Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök, Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek részvételével, a szombathelyi papság, a Győri Szeminárium növendékei és a hívek együtt imádkozták a szent ünnepének előestéjén rendelt imádságokat. Szentbeszédében Fekete Szabolcs Benedek kiemelte: ma is szükség lenne arra, hogy Szent Márton köpenye betakarja az emberiséget, elhozva Krisztus békéjét, szeretetét a világba. A szentmise végén a segédpüspök felolvasta a Szombathelyi Egyházmegye közleményét, amelyben bejelentették Coreth Mária Terézia boldoggá avatási eljárása egyházmegyei szakaszának megkezdését.

szent-marton-vesperas-66-of-95A vesperást a szokásos lampionos felvonulás követte a Szent Márton térig. Székely János megyéspüspök és Nemény András polgármester mondott beszédet. Szent Márton élete ma is folytatódik, emelte ki a megyéspüspök. Aki megtudja osztani életét az rátalál az igazi, a hiteles emberi élet útjára, az öröm titkára. Más lenne a világ ha eszerint élnénk. Ha a nagyhatalmak nem világuralomra törekednének, ha az emberek nem birtoklást hajhásznák, hanem rátalálnának a szeretet útjára.

Nemény András elmondta: egymást segítve igazi közösségként kell példát mutatnunk másoknak. Az eseményt koszorúzás zárta.

szent-marton-vesperas-93-of-95Ezt követően a Szent Márton Látogatóközpontban került sor annak a táblának a megáldására, amely azt hirdeti, hogy a magyarországi Szent Márton tisztelet, bekerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe.