Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szent Márton völgyhíd megáldása Zalalövőn

dsc6198Szent Márton ünnepét követő vasárnap került sor a Zalalövőt elkerülő 600 méter hosszú völgyhíd megáldására, mely ettől a naptól a Szent Márton nevét viseli.

A híd megáldása előtt a Zalalövői Borostyán Óvoda és Minibölcsőde Szivárvány csoportja adott elő műsort Szent Mártonhoz kapcsolódóan, majd Radics Petra énekelte el Chezy: Ez az otthonom című dalát, végül Tornyos Sándor szavalta el Reményik Sándor: Viadukt című versét.

A nagyon színvonalas bevezető műsor után, Gyarmati Antal Zalalövő város polgármestere köszöntötte az ünneplőket. Felelevenítette a völgyhíd fontosságát. Ez az beruházás, nagyon fontos volt a város szempontjából. Már 2008-ban elkezdték a 86-os út elkerülésének munkáit. Az engedélyezések és tervek 2011-re elkészültek. Ez a völgyhíd a maga 600 méterével az egyik leghosszabb híd Magyarországon. A befejező munkára és átadásra 2016-ban került sor. Időközben felmerült a gondolat, hogy kapjon nevet a híd. Püspök atya javaslatára a város önkormányzata elnevezte a hidat Szent Márton hídnak. Mivel az Európai Szent Márton útvonal is átível ezen a szakaszon kézenfekvő volt a névválasztás.

Polgármester úr gondolatai után Vígh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos mondta el ünnepi gondolatait. Két évtizeddel korábban már megkeresték a városban és környékén élők, hogy elkerülő útra van szükség. Szemléltették is egy alkalommal azt a forgalmat, ami szükségessé tette a híd kivitelezését. Szent Márton köpenymegosztási történetét idézte fel képviselő úr a beszédében. Megtudnánk-e ma ezt tenni, hogy levegyük a kabátunkat és odaadjuk a rászorulónak. Rávilágít a történet arra, hogy tudunk-e nap mint nap valamit tenni másokért? Képviselő úr befejező gondolatként a Meghallgatott imádság szavait mondta el.

Az ünnepség zárásaként sor került a tábla leleplezésére és a Szent Márton völgyhíd megáldására. Dr. Székely János püspök atya az áldás előtt a következő gondolatokat mondta a jelenlévőket. Felidézte, hogy valahol a környéken zarándokolhatott Szent Márton a szüleivel. Gyermekkorunkban sok mindent kapunk, ez az időszak egy paradicsomkert. Négy út van, amit Szent Márton életében végig járt. Eszményeket találni ez az első út, a hit kincsét továbbadni ez a második, a harmadik a csönd útja, a mai világból mennyire hiányzik a csönd és a mélység, végül a negyedik út elvinni az örömhírt másokhoz.

Püspök atya gondolatait IDE kattintva visszahallgathatják!