Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Csesztreg - Könyvbemutató- Kerkai Ház

KönyvbemutatóCsesztregen a Szent Móric Plébánia fenntartásában működő Kerkai Házban került sor Doma Péter által írt a Szülőföld Kiadó gondozásában megjelent Szvitlana krédója című könyv bemutatójára.

KönyvbemutatóA könyv szerzőjének szoros a kötődése Csesztreghez, ugyanis sok-sok évvel ezelőtt szülei a település általános iskolájában tanítottak, ahová ő maga is járt.

A péntek délutáni könyvbemutatón az iskola hetedik és nyolcadikos diákjai vettek részt tanáraik kíséretében.

A késő délutáni könyvbemutatón a Kerkai Ház nagyterme zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel.

A könyvről Fülöp András beszélgetett a szerzővel.

Csesztreg község nevében Bedő Róbert polgármester köszöntötte a szerzőt.

 

Szvitlana krédója:

Szinte a teljes magyar 20. század a történet háttere, ez alkalmat ad valami féle történelmi tabló megfestéséhez, benne a főszereplő, a maga mély és rendíthetetlen hitével, kettős, ruszin-magyar identitásával. A történet a második világháború utolsó hónapjaiban kezdődik, s a 2010-es évek közepéig tart. Főhőse Szvitlana, Kárpátalja ruszin lakta területéről származó lány, aki az egyre fenyegető orosz megszállás miatt pap-barátja javaslatára és tervei alapján Magyarországra szökik egy szabolcsi nagyközségbe, ahol fokozatosan beilleszkedik, s élete java része is itt telik majd. Idővel férjhez megy, családot alapít. Valamennyiük életét beárnyékolja az egyre inkább megerősödő kommunizmus. Részt vesznek a forradalomban, melynek nyomán meghurcoltatás lesz az osztályrészük, férje börtönbe kerül. A sors szeszélye folytán fiuk a hetvenes években szintén rács mögé kerül, mert sorkatonaként megtagadja a megemlékező, tüntető fiatalok elleni erőszakot. Később, a vasfüggöny leomlásakor, hősnőnk immár öregen hazalátogathat falujába, karitatív, lelkiekben teljes életet él, szerényen, s hitelesen, megismerve gondolkodását, hogy mit tart értéknek ebben az értékeit tékozló világban. Lelki mélységeket járó gondolatai a könyvnek rabul ejtik az olvasót és hamar beszippantják.

 

A könyv megrendelhető:

 

https://www.lira.hu/hu/kiado/szulofold-konyvkiado