Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Közösségek találkozója Szombathelyen

20231103-192216A három legnagyobb szombathelyi egyházi ifjúsági szervezet első alkalommal gyűlt össze a Bárka pincében, hogy együtt imádkozzanak, beszélgessenek, játszanak és ismerkedjenek. 

20231103-190955Szombathelyen az egyházi ifjúsági munka alapvetően átalakult az elmúlt 20 évben. Míg korábban jellemzően plébániákhoz kötődtek a fiatalok, most sokkal inkább mozgalmakhoz, különféle egyházi szervezetekhez csatlakoznak. A városban a három leginkább kézzelfogható szerveződés az imatábor mozgalom, a szalézi közösség és a cserkészet. Mindegyik már kisiskolás kortól kezdődően felmenő rendszerben igyekszik integrálni a gyerekeket, fiatalokat. Missziós módszertanuk a táboroztatás. A nyári tábor az a közeg, ahol kapcsolatba kerülnek a fiatalokkal. Később a résztvevőkből önkéntes segítők lesznek, idővel egyre több feladatot vállalhatnak magukra. A nyári táborokon kívül év közben meghatározott alkalmak folyamán különféle közösségépítő programokon és képzéseken vesznek részt a tagok.

20231103-191012Ezek a közösségfejlesztő műhelyek jellemzően önállóan működnek, saját programjaik vannak. A tagságban ugyanakkor van átfedés a szervezetek között. Vannak fiatalok, akik több helyen is vállalnak feladatot.

Szombathely nem nagy város, ismerik egymást ezek a csoportok, azonban ez ideáig nem volt olyan fórum, ahol tudatosan összejöttek kapcsolatépítés és közös imádság céljából.

Reméljük, hogy egy lépést tehettünk egymás felé, a párbeszéd felé, ami mindannyiunk épülésére és a fiatal lelkek javára szolgál.