Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Organikus pedagógia képzés utolsó alkalma a Martineumban

csoportkep2023. november 25-én zárult az Apor Vilmos Katolikus Főiskola kihelyezett „Organikus pedagógia” szakirányú továbbképzése a szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémián. A képzés keresztfélévben, februárban indult, szombati napokon valósult meg, félévenként 5-6 alkalommal. Uzsalyné Pécsi Rita PhD, neveléskutató, főiskolai tanár vezetésével 70 résztvevő ismerkedett meg a keresztény értékrendű, érzelmi intelligenciára alapozó pedagógiai szemléletmóddal. Kiss-Kocsis Ágnes személyes hangvételű cikkét olvashatják. 

Tisztelt Tanárnő, Kedves Rita!

 

Gilbert K.  Chesterton angol teológus szerint: „A világon mindenkinek hinnie kell abban, hogy képes valami olyasmit nyújtani, amit a világ nélküle nem kapna meg.” A Tanárnő nélkül sem a világ, sem mi  nem kaptuk volna meg az Organikus Pedagógia ismeretét, tanításait és szeretetét.

 

2Ma összegyűltünk, hogy szívből jövő köszönetet mondjunk e kivételes embernek, aki az elmúlt 1 évben, nem csak a  Tanárnőnk volt, hanem olyasvalaki is, aki lehetővé tette, hogy  ezen az egyedülálló képzésen  ne csak új ismereteket        szerezzünk, hanem olyan értékeket és kincseket is kapjunk, amelyekkel tovább gazdagodik az életünk. A Tanárnőre jellemző odaadás és szakmai hozzáértés egyesítve azzal az emberséggel, amit a tanításba hozott, különlegessé tette az itt eltöltött időnket. Nem csak információkat adott át, hanem életre szóló leckéket is tanított nekünk, s miközben itt állunk,  azt érezzük, hogy az Organikus Pedagógia által valami kivételes érték lett része az életünknek.

 

Kedves Tanárnőnk, Ön nem csupán egy oktató volt számunkra. Ön volt az a fény, amely az Organikus Pedagógia útjára vezetett minket.

A Tanárnő szavai nem csak elméleti ismereteket adtak át, hanem inspiráltak, motiváltak bennünket, hogy higgyünk magunkban és akkor képesek vagyunk bármit elérni az életben.

Az óráin mindig éreztük  azt a szeretetet és szenvedélyt, amivel  tanított minket.  Éreztük, hogy az Ön számára ez nem  munka, hanem küldetés. És mi ezt a szemléletet adjuk tovább a családunknak,  a hivatásunknak, a kapcsolatainknak és a világnak.

Az ön kedves, szeretetteljes és elhivatott személyisége,  tudása és  empátiája olyan élménnyé emelte az óráinkat, amit sosem felejtünk el.

Kedves Tanárnőnk, szeretnénk kifejezni köszönetünket és hálánkat azért, hogy nem csak a tudásunkat gazdagította, hanem a szívünket is.

Köszönjük, hogy nem csak tanított, hanem inspirált és vezetett is minket. 

Bár most búcsúzunk, és sok-sok feladat vár még ránk, de az Organikus Pedagógia Egyesület oltalmazó és erőtadó falai közt, továbbra is mindnyájan egymás támogató és lelkesítő társai lehetünk. Együttes erővel, elszántsággal, a szeretet, a hit és a „tanult tanító” erejével elérhetjük, hogy a mechanikus organikussá változzon.   Ha együttműködünk és támogatjuk egymást, képesek vagyunk hatalmas változásokat elérni a világban. A segítő szándék, a hit és a tettek, a mozgás, a bizalom, a kötődés, az eszmény és a szövetség azok a pillérek, amelyekre egy boldogabb és harmonikusabb társadalom épülhet. 

Anthony de Mello inspiráló története szerint: „Egy öreg zarándok ballagott a Himalája hegyei közt, amikor csikorgató hidegben elkezdett esni az eső. Egy fogadós megszólította: - Apókám, hogy fog maga ebben az időben célhoz érni?

Az öreg vidáman válaszolt:
- A szívem már ott van, ezért a testem többi részének könnyű követnie!”
 

Drága Tanárnőnk, Drága  Rita, hálásan köszönjük, hogy a szívünkbe tette az Organikus Pedagógiát!

Mindannyiunknak azt kívánom, hogy tanuljunk meg így élni, és ezt a szellemiséget alkalmazva  teremtsünk oázisokat és tegyük a világot egy még jobb hellyé!

 

Szeretettel és hálával:

Az első SZOMBATHELYI ORGANIKUS PEDAGÓGIA Képzés Hallgatói