Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

„Keresztényként a fake news világában” – Gajdics Ottó újságíró tartott előadást Szombathelyen

Ferences estékA Szent Erzsébet Plébánia Ferences Esték elnevezésű előadás-sorozatának őszi évadában a meghívott előadók arról tesznek tanúságot, hogy a napjainkra jellemző „fake news (álhírek) világában” miként lehet jelen a hit és az erkölcs? November 17-én Gajdics Ottó újságíró, szerkesztő, műsorvezető tartott előadást a témában.  

Ferences estékNem először járt Szombathelyen Gajdics Ottó, kiderült ugyanis, hogy édesanyja húga a városban élt és dolgozott, anyai nagyanyját is itt temették el, ezért nyaranta ő maga is sokszor megfordult a városban. Csakhamar kiderült az is, hogy édesapja és keresztapja is az esztergomi ferences gimnáziumban érettségizett, emiatt őt is tiszteletbeli ferences öregdiáknak fogadták.

 Az előadás témájáról szólva az újságíró elmondta, amikor az emberi kommunikáció kialakult, az információ és az üzenet még egyben volt. Tudósok szerint az ősember még nagyon rövid, tömör formában fogalmazta meg azt az üzenetet, hogy veszély van, ennivalót, innivalót talált, menekülni kell, vagy éppen pihenni kell. Így teljesen egyben volt az üzenet az információval, a plusz dolgokat (például érzelmeket, azt, hogy fél) nonverbális eszközök segítségével fejezte ki az ember. A kommunikáció fejlődésével aztán az információ és az üzenet szétvált egymástól, mondta Gajdics Ottó, a nyelv pedig alkalmassá vált arra, hogy ezeket az érzelmi, akaratbeli és egyéb dolgokat a nyelvvel is ki lehessen fejezni. Így a kommunikációból nem pusztán információ továbbadás lett, hanem javarészt történetmesélés. Ezzel azonban volt egy nagy probléma, mondta az előadó, mégpedig az, hogy ilyen módon az ember megtanult hazudni. Akár az ellenkezőjét is ki tudja fejezni nyelvi eszközökkel üzenetképpen annak, amit egyébként az információ, amelyről beszél, hordoz. A fake news, mint olyan, azzá vált a médiában és az emberi kommunikációban, hogy ezt mindenki mondja a másikra: aki nem úgy gondolkodik, mint én, nem azt látja a valóságból, mint én, és nem azt tartja igazságnak, mint én, az manapság hazudik. És ez oda-vissza így van, mondta az előadó, aki szerint ezzel az a baj, hogy teljes mértékben relativizálja a valóságot is, de legfőbbképpen az igazságot. Márpedig igazság csak egy van, hangsúlyozta Gajdics Ottó, amit Jézus mond nekünk: „Én vagyok az út, az igazság és az élet.” (Jn 14,6)

Egy újságírónak, médiaszakembernek alaptörvénye az, hogy hazudni nem szabad. Napjainkban azonban eljutottunk odáig, emelte ki az előadó, hogy az emberiség nagy része a mainstream médiának (többség által olvasott, nézett média) nem hisz. Kialakul az úgynevezett szociális média, amiből az emberek tömegei szerzik az információkat, ahova mindenki azt ír, amit akar, anélkül, hogy bármivel tisztában lenne, anélkül, hogy bármit végig gondolt volna, és így elárasztják az emberek egymást fake news-zal. Az igazság ma már nagyon keveseket érdekel, és a valóságról is úgy beszélnek, ahogy éppen az érdekeik megkövetelik és diktálják. Ebben a „katyvaszban” kell nekünk eligazodni, kimazsolázni a valóság történeteiből azt, amiből magunkban össze tudjuk tenni az igazságot, mondta Gajdics Ottó. Ehhez azonban, tette hozzá, erős hit kell. Útravalóul azt javasolta a hallgatóságnak, hogy kételkedésüket vigyék ki a Facebookra, az X-re (korábban Twitter), az Instagramra és a sajtóra is, a hitüket pedig vigyék vissza a lelkükbe, és higgyenek annak, aki azt mondta: „Én vagyok az út, az igazság és az élet.”