Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

2024. február – Az emlékezés hónapja a Mindszentyneumban

2024-februari-programokEbben a hónapban Mindszenty József kirakatperének 75. évfordulójáról, valamint a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjáról szubjektív tárlatvezetéssel, filmvetítéssel, közös mécsesgyújtással emlékezünk. A plakát letölthető itt. „Ma reggel ez az imádság jött az ajkamra: Uram, adj békét ezekben a napokban! Nem a közeli vagy távol-jövőbe, hanem érdekes, ez az ősi imádság azt mondja: ezekben a napokban. Ezt a békét kértem az én Egyházamnak, amelynek szeretetét elhoztam ide is.”

Hangzik fel a Mindszenty kiállításunkban nap mint nap Mindszenty Józseftől az „az utolsó szó jogán” mondott beszédének részlete.

75 évvel ezelőtt zajlott Mindszenty József bíboros koncepciós pere. 1949. február 8-án a kommunista párt vezérelte népbíróság bűnösnek találta és életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte “hazaárulás, államellenes összeesküvés és valutaüzérkedés” hamis vádjaival.

Ebből az alkalomból Mindszenty (i)gazsága címmel egy rendhagyó és tabuk nélküli vitaestre hívunk minden érdeklődőt a Mindszentyneumba, 2024.02.07-én 17 órától.

  • Szeretné megosztani felmenői történetét Pehm Józsefről?
  • Kíváncsi arra, hogy amiket hallott, mennyiben felel meg a valóságnak?
  • Szeretne választ kapni a kérdéseire: milyen hibái, gyengéi, túlzásai voltak Mindszenty Józsefnek?
  • Miért tartják őt sokan nemzeti hősnek és miért szeretnék őt a katolikusok boldoggá avatni?

2024.01.31-ig várunk minden, szabadon feltehető kérdést a  e-mail címre, melyre kiállításaink főkurátorai: Dr. Soós Viktor Attila (egyháztörténész) és Kovács Gergely (a szentté avatási-ügy magyar felelőse) válaszolnak a vitaesten és segítenek közelebb kerülni Mindszenty József személyiségéhez objektív és szubjektív szemmel egyaránt. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

2024.02.23-án 18 órakor „Az igazat mond, ne csak a valódit” címmel szubjektív tárlatvezetést tart Eperjes Károly - Kossuth- és Jászai Mari díjas színművész a (F)Egyház kiállításban.  A tárlatvezetésen való részvétel díja: 2.500 Ft/ fő

2024.02.25-én (vasárnap) a Mindszentyneum állandó kiállításai – a Mindszenty József életútját és a kommunista diktatúra ideje alatti egyházüldözést bemutató tárlatok - ingyenesen megtekinthetők, tárlatvezetéssel is a nap folyamán több alkalommal.