Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Krisztust keressük egymásban - Püspöki igehirdetés az ökumenikus imahéten Szombathelyen

okumenikus-imahet-szombathelyen-732025. január 25-én Szombathelyen a református templomban gyűltek össze a keresztény felekezetek hívei. Székely János szombathelyi megyéspüspök, Steinbach József református püspök, Szemerei János evangélikus püspök hirdetett igét. 

okumenikus-imahet-szombathelyen-60Az idei évben az afrikai Burkina Faso-i üldözött keresztények állították össze az ökumenikus imahét tematikáját, amelynek témája az irgalmas szamaritánus, a felebaráti szeretet példaképe. Steinbach József református püspök ezzel kapcsolatban kiemelte: az az irgalmas aki megáll mert van ideje. Aki nem leereszkedik hanem lehajol. A sebbzett világban bekötözi a sebeket és a krisztusi biztonságos révbe viszi a másik embert.

okumenikus-imahet-szombathelyen-36Szemerei János evangélikus püspök igehirdetésében kiemelte: Isten Igéje a 21. században is aktuális és cselekvésre kell, hogy ösztönözze a keresztényeket akkor is, ha a világban más eszmék hódítanak. Az, hogy az Isten irgalmas és lehajol a kicsikhez ez nekünk mentőőv. A tanúságtételünknek a hitelessége is múlik azon, hogy egymást is megértsük, mondta Szemerei János.

okumenikus-imahet-szombathelyen-29Az ökumenikus imahét jó alkalom arra, hogy a keresztény felekezetek meglássák egymás értékeit és tanuljanak egymástól, mondta igehirdetésében Székely János megyéspüspök. A katolikusok tanulhatnak a protestáns testvérek Bibliaszeretetét; azt, hogy az üdvösség ingyenes; azt, hogy a világi keresztényeknek fontos küldetésük van az Egyházban azt, hogy Istent dicsérni az anyanyelvén tudja az ember. És talán a protestáns testvérek is tanulhatnak a katolikus hagyományból. Pl. az Eucharisztia valóságát; a bűnbánat ajándékát; a házassági életszövetség titkát, mondta Székely János.

okumenikus-imahet-szombathelyen-20Minden év január harmadik hetében tartják világszerte a keresztény egyházak közös imahetét. A program jó alkalom a találkozásra, a hit elmélyítésére, a közös istentiszteletekre és, hogy a résztvevők imádkoznak a keresztények egységéért.