Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Kerkai Jenő emlékév kezdődött Csesztregen

0128-kerkai-emlekev-16120 éve, 1904-ben született a ma Csesztreghez tartozó Kerkaújfaluban Kerkai Jenő jezsuita szerzetes. Születésének évfordulóján emlékév kezdődött, amelynek célja a nagyszerű lelkipásztor, a megpróbáltatások idején is hű és kitartó szerzetes valamint kiváló szervező életútjának és életművének bemutatása a nagyközönség számára. 

0128-kerkai-emlekev-441935-ben alapította a Katolikus Agrárifjúsági Legényegyletek Országos Testületét, röviden KALOT, amely legfontosabb céljának a vidéki fiatalság oktatását, népfőiskolák szervezését, a modern mezőgazdasági módszerek meghonosítását és a vallásos nevelés erősítését tartotta. A csúcspontján mintegy félmilliós tagságú KALOT egy évtizeden át működött, míg 1946-ban a kommunista hatalom be nem tiltotta. „Mindszenty kellemetlen, Kerkai veszélyes” – idézte a nap során Fülöp András főszervező az egykori kommunista pártfőtitkár Rákosi Mátyás szavait 1948-ból.

0128-kerkai-emlekev-9Az emlékévet a csesztregi Szent Móric-templomban szentmise keretében nyitották meg. Dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek volt a szentmise főcelebránsa, és egyben szónoka is. Szentbeszédében – az evangéliumra utalva - kiemelte:  a sátán létezik. De Jézus azért jött, hogy halálával legyőzze a sátánt és felszabadítsa azokat akiket a haláltól való félelem egész életükben rabszolgákká tett. Isten azt akarja, hogy mi győztesek legyünk és így jussunk be a mennyországba. A gonosz tevékenységét Kerkai atya is átélte. Hihetetlen dolgot hozott létre munkatársaival,de a  kommunista államhatalom őt sem kímélte. Szeme láttára tiposták össze a nála évő Oltáriszentséget a börtönben. Infarktust kapott. Később rendtársairól faggatták. Infarktust kapott. Küzdenünk kell a gonosz lélekkel és el kell jutnunk a végső győzelemre. 

Dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek szentbeszédét meghallgathatják itt. 

0128-kerkai-emlekev-63Vigh László a térségi országgyűlési képviselője nyitotta meg az emlékévet. Kerkai Jenő a parasztság felemelkedéséért küzdött, mondta. Olyan emberek voltak őseink akik értettek a földműveléshez, állattartáshoz, növénytermesztéshez, házépítéshez, mindahhoz, ami a család ellátásához kellett. Nehéz  idők voltak, de Kerkai Jenő megszervezte a falusi emberek képzését, művelését. A vidék művelését, amely Magyarország erejét adja. Bár a börtönből 1956-ban szabadult, a forradalom leverése után nem menekült el hazájából. Aki küzd valamiét az csak akkor hal meg ha elfelejtik. Mi nem fogjuk elfelejteni Kerkai Jenőt, mondta Vigh László. A Kerkai Jenőről elnevezett közösségi házban mutatták be Márfi Gyula érsek atya legújabb könyvét Az Istenkeresés útjain című kötetet. A szerző a bemutatón megosztotta gondolatait Európa jövőjével kapcsolatban is.

A nap során Fülöp András főszervezővel készült interjú, amelyet meghallgathatnak itt.