Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Együttműködési megállapodást írt alá az Egyházmegye és az ELTE

0342024. február 6-án, kedden együttműködési megállapodást  írt alá a Szombathelyi Egyházmegye részéről Dr. Székely János megyéspüspök, Tálasné Kovács Mária a Boldog Salkaházi Sára Technikum igazgatója valamint az ELTE képviseletében Lenkai Nóra rektori biztos, Szabóné Dr. Szitányi Judit oktatási dékánhelyettes és Dr. Lenner Tibor a pedagógusképző központ igazgatója.

Együttműködési megállapodást írt alá az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szombathelyi Egyházmegye Boldog Salkaházi Sára Technikuma február 6-án az ELTE Savaria Egyetemi Központ Tanácstermében. A megállapodás középpontjában ezúttal az óvodai nevelő ágazat állt, ugyanis okleveles technikusképzés indul az ELTE és a Boldog Salkaházi Sára Technikum és Kollégium együttműködésének eredményeként08 Szombathelyen a 2024/25-ös tanévtől. Az okleveles

 technikusképzés egy magasabb szintet jelent az eddigi középiskolai szakképzéshez képest és a képzést elvégző diákok egyetemi kreditelismeréssel és felvételi többletpontokkal tanulhatnak tovább az ELTE BDPK szombathelyi óvodapedagógus alapszakján.

Az ünnepségen részt vett dr. Székely János megyéspüspök, Tálas Józsefné Kovács Mária, a Boldog Salkaházi Sára Technikum igazgatója, Lenkai Nóra, az ELTE rektori biztosa, Szabóné dr. Szitányi Judit, az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar oktatási dékánhelyettese, valamint dr. Lenner Tibor, az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ igazgatója. A sajtótájékoztatót Gaspari Gábor az ELTE Savaria Campus Iroda koordinátora moderálta.

010Székely János megyéspüspök köszöntőjében rövid történelmi kitekintőt adott. Mint mondta, az egyetemek Európában a középkor virágzó korszakának elején születtek. Minden tudományágat együtt, egy szemléletben, egy világnézetként próbáltak ápolni, átadni és ilyen módon szolgálni az emberiség életét, a társadalmat. Ebben a középkor elején természetes módon együttműködött az egyház, a kereszténység és a világi intézmények. Fejedelmek, városok, királyok intenzíven együttműködtek a szerzetesrendekkel, püspökökkel, sőt a pápával is. Püspök atya hangsúlyozta, a mostani együttműködési megállapodás is a civil, állami intézmény, a tudomány és az egyház, a keresztény életszemlélet összekapcsolódása. Nem új ez az együttműködés, hiszen már régóta szépen működik a II. János Pál pápa nevét viselő egyházmegyei szakkollégium és az ELTE Savaria Egyetemi Központ között, hívta fel rá a figyelmet köszöntőjében Székely János. Mint mondta, a kétéve alapított Boldog Salkaházi Sára Technikum iránt egyre

015

 nagyobb az érdeklődés. Szerinte az újabb együttműködési megállapodás még értékesebbé, vonzóbbá teszi a Technikumot, ösztönzi a diákokat, hogy folytassák a tanulmányaikat a diplomáig és jó az egyetemnek is, mert még több hallgatót fog vonzani.

Püspök atya beszéde ITT meghallgatható! 

Lenkai Nóra rektori biztos hangsúlyozta, a Savaria Egyetemi Központnak folyamatos, aktív és élő kapcsolata van a Szombathelyi Egyházmegyével, amelyet a mostani együttműködés a Boldog Salkaházi Sára Technikummal tovább erősít. Az ELTE SEK régóta dédelgetett álma válik valóra azzal, hogy ettől a tanévtől új szakokat indíthatnak: csecsemő- és kisgyermeknevelő és óvodapedagógus alapszakokat. 

019

A szakok indításával lett teljes a pedagógusképző paletta, hiszen a bölcsődétől a középiskolai tanárig képeznek szakembereket Szombathelyen. Hangsúlyozta, az okleveles technikus képzés kialakítása során olyan közös tananyag kidolgozására nyílik lehetőség a Salkaházi Technikummal, amelyek biztosítják a tanulók számára az akadálytalan átmenetet a középiskola és az egyetemi képzések között.

Lenkai Nóra köszöntője ITT visszahallgatható! 

Szabóné dr. Szitányi Judit, az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar oktatási dékánhelyettese elmondta, szeptemberig még rengeteg tennivaló van. Példaként említette a tantervek reformját, vagy a gyakorlatok rendjének kialakítását. Mint fogalmazott, a Boldog Salkaházi Sára Technikummal való020 együttműködést tekintve biztos benne, hogy elhivatott szakemberek gondoskodnak majd az óvodai nevelők oktatásáról. 

Szabóné Dr. Szitányi Judit megnyitója IDE kattintva hallgatható meg! 

Február 21-e a határideje a felvételi lapok beadásának a középfokú felvételi eljárásban, emelte ki Tálas Józsefné Kovács Mária, a Boldog Salkaházi Sára Technikum igazgatója. Az okleveles technikus képzés a technikusi képzésen belül egy ún. tehetséggondozó ág, amely azt jelenti, hogy az óvodai nevelők a 11. évfolyamtól magasabb szintű ismeretek birtokába jutnak. Erre garancia az egyetemmel való együttműködés és az egyetem oktatóinak bekapcsolódása a képzéseikbe, mondta. Kiderült tervben van az is, hogy a kisgyermekgondozó, -nevelő és az oktatási 022szakasszisztens tanulmányi területeken is megindítsák az okleveles technikus képzést. Az ezzel kapcsolatos tárgyalások már elkezdődtek az egyetemmel. 

Tálas Józsefné gondolatai ITT hallgatható vissza! 

Dr. Lenner Tibor, az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ igazgatója elmondta, elsősorban szombathelyi, Vas és Zala megyei tanulókra számítanak, akik ezt a képzést választják majd. Továbbá számítanak arra is, hogy a Technikumból kreditbeszámítással jönnek majd a technikusi végzettséggel rendelkező diákok, hogy egyetemi tanulmányaikat az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központjában folytassák.

Dr. Lenner Tibor méltatása ITT meghallgatható!